Castelul Corvinilor, legenda și curiozități despre impresionanta clădire din Hunedoara. Tot ce trebuie să știi când vizitezi

Obiective turistice hunedoara
StirilePROTV

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, cum mai este numit, este unul dintre cele mai impresionante monumente medievale în stil gotic din România.

Îmbinând elementele de arhitectură militară cu cele specifice arhitecturii civile, castelul este o construcție impunătoare, cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost înălțat în secolul al XV-lea, de voievodul Iancu de Hunedoara, pe o stâncă sub care curge pârâul Zlaști.

Dacă plănuiești o excursie prin vestul țării, îți recomandăm să vizitezi și tu acest castel superb din Hunedoara, care atrage în fiecare an numeroși turiști români și străini. Fiind bine restaurat și având o arhitectură unică, acest castel a fost folosit inclusiv ca platou de filmare pentru diferite filme și seriale.

Curiozități despre Castelul Corvinilor

Conceput inițial ca o fortificație militară, palatul Huniazilor a suferit în decursul timpului numeroase modificări și adăugiri, transformându-se într-un castel elegant, flancat de 7 turnuri de apărare - detaliu care reprezintă o noutate pentru arhitectura militară din Transilvania. Acestora li s-au adăugat Capela, Palatul Administrativ și Palatul de festivități (1446-1456), iar la finalizarea oficială a lucrărilor de construcție, în anul 1480, castelul Huniazilor se alătura reședințelor princiare din Europa, față de care nu este cu nimic mai prejos.

După anul 1508, castelul intră în posesia mai multor nobili, care își lasă la rândul lor amprenta asupra complexului, modificând și adăugând noi elemente arhitecturale. Principele Gabriel Bethlen a construit Palatul Mare, o clădire de inspirație franceză, a modificat Capela și Sala Dietei și, de asemenea, a decis amenajarea Curții Husarilor, o zonă care includea locuinţele servitorilor, grajdurile, pivniţele şi adăpostul câinilor de vânătoare. Castelul a fost afectat de 5 incendii, iar primele lucrări de restaurare au început în 1868 și au continuat, în mai multe etape, până în 1997.

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Legenda Castelului Corvinilor

Într-o aripă a castelului, numită Matia, se mai poate observa o pictură care ilustrează legenda corbului, de la care urmașii lui Iancu de Hunedoara și-au luat numele de Corvini. De altfel, pe blazonul familiei Corvinilor este un corb („Corvus”, în limba latin) care ține în cioc un inel.

Potrivit acestei legende, Iancu de Hunedoara a fost fiul nelegitim al regelui ungar Sigismund de Luxemburg, care i-a dăruit un inel, cu care să se prezinte la curte, atunci când va crește, pentru a fi recunoscut. Tot regele ar fi aranjat căsătoria mamei lui Iancu, Elisabeta, cu un nobil pe nume Voicu. În timpul unei călătorii, inelul de aur dăruit copilului a fost uitat în iarbă, de unde un corb, atras de strălucirea lui, l-a luat în cioc și a vrut să zboare cu el. Micul Iancu de Hunedoara a tras însă cu o săgeată în corb și a recuperat astfel inelul.

Ajuns în cele din urmă la curtea regelui Ungariei, i-a povestit această întâmplare, iar regele, impresionat, a decis ca simbolul acestei familii de nobili să fie de atunci înainte corbul cu un inel în cioc. Desigur, este greu de crezut că povestea are un sâmbure de adevăr în ea, dar în Evul Mediu corbul nu simboliza nimic rău, ci înțelepciune și longevitate. Prin urmare, nu era ceva neobișnuit ca o familie de nobili să adauge imaginea acestei păsări pe blazon.

A altă legendă, legată de această dată de castel, se referă la construirea fântânii din curte. Potrivit acestei legende, fântâna ar fi fost săpată timp de 15 ani de mai mulți prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis eliberarea, în schimbul muncii lor. Dar voievodul a murit, iar soția lui nu și-ar fi ținut promisiunea, astfel încât, după ce au terminat de săpat fântâna, prizonierii ar fi fost condamnați la moarte. Unul dintre ei ar fi lăsat o inscripție, chiar înainte de a fi executat: „Apă ai, inimă n-ai!” În realitate, mesajul scris pe peretele fântânii, descifrat de istorici, menționează doar numele celui care a săpat puțul - „Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor și prețul biletelor

Castelul Huniazilor poate fi vizitat de marți până duminică între orele 09.00-17.00 și lunea, între orele 12.00-17.00. Biletele costă 40 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și studenți și 20 lei pentru pensionari, iar pentru grupurile organizate se acordă reduceri suplimentare.

În taxa de intrare este inclusă vizita în Castel, în Curtea Husarilor și la Expoziția de Pre- și Protoistorie a Hunedoarei, care se află în clădirea administrativă. Pentru filmare sau fotografiere, turiștii trebuie să achite o taxă separată de 20 de lei, respectiv 6 lei.

Cum ajungi la Castelul Huniazilor?

Castelul Corvinilor se află în Hunedoara, pe strada Castelului nr. 1-3, iar accesul auto se poate face pe DN7 (E15) până în zona localității Sântuhalm, apoi pe DJ 687 până în Hunedoara. Dacă nu ai mașină personală, în Hunedoara poți ajunge și cu trenul sau cu diferite curse locale, din multe zone ale țării. Castelul se află la aproximativ 2 kilometri distanță de gară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.