Ghișeul.ro - cum funcționează și ce beneficii ai la plata online

Aplicația Ghișeul.ro a fost lansată, la 11 ani după platformă. Cum privesc oamenii plata impozitelor pe telefon
StirilePROTV

Ghișeul.ro poate să fie cea mai bună metodă de a plăti taxele și impozitele către stat, în epoca digitalizării. Adio cozilor la ghișeu, orice plată se poate rezolva în mai puțin de cinci minute.

Impozitele locale, taxele pentru pașaport, obținerea cazierului judiciar ori datoriile către ANAF, toate pot fi făcute simplu în câteva minute. Se pot plăti și amenzi contravenţionale cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice.

Pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public.

Ghișeul.ro oferă plăți în siguranță, prin conexiuni criptate. Platforma nu are acces la datele de pe cardul utilizatorului, care sunt transferate în deplină siguranță către procesatorul de plăți, care realizează operațiunea de debitare de pe card. Plata cu cardul VISA pe ghișeul.ro nu este doar sigură, ci și rapidă, pentru că întreaga operațiune durează doar câteva secunde din momentul introducerii datelor de pe card, până la reținerea sumei plătite. Tot procesul e foarte simplu, din fața calculatorului sau dispozitivului mobil, fără să fie necesară deplasarea la sediile autorităților publice.

Pot să își deschidă cont pe ghișeul.ro toate persoanele fizice române, dar și cele juridice. Toate plățile sunt fără comisioane.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Unele dintre operațiuni nici măcar nu necesită autentificarea în contul ghiseul.ro, dar este absolut necesar ca persoana care face plata să aibă o carte de identitate valabilă și un card bancar valid, care să aibă activă opțiunea de plăți pe internet, o adresă de email și, desigur, fonduri în cont care să acopere tranzacția.

Odată ce te-ai hotărât să își faci cont pe ghișeul.ro, trebuie să știi că datele de logare și contul din sistem vor fi valabile pe termen nelimitat, adică de fiecare dată când vei avea nevoie de o plată, o vei putea face rapid și în siguranță. Nici măcar schimbarea cardului bancar nu este o problemă, cât timp sistemul cere la fiecare plată introducerea datelor de pe card, dar stai fără grijă, transferul se petrece pe o conexiune securizată după ultimele standarde.

Odată ce te-ai hotărât să plătești în siguranță pe ghișeul.ro, primul pas pe care trebuie să-l faci este crearea unui cont. Potrivit datelor oficiale la secțiunea „Întrebări și răspunsuri” de pe platformă, există două moduri în care te poți înregistra ca persoană fizică pe ghișeul.ro.

Cum îți faci cont pe ghiseul.ro

 

Primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma solicitării făcute de dvs în acest sens. Puteți solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.

În cazul în care deţineţi bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre primării vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro, iar odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.

Este important de precizat că nu toate primăriile sunt înrolate în sistemul ghișeul.ro.

În cazul în care ați optat pentru obținerea datelor de acces de la o primărie și acestea nu funcționează, iată ce trebuie să faceți:

-Verificați introducerea corectă a caracterelor la Utilizator şi Parolă

-Regeneraţi parola contului folosind varianta CNP/CUI din secţiunea Regenerare parolă

-Contactaţi Serviciul Suport Ghişeul.ro prin mijloacele specificate în Secţiunea Contact.

A doua variantă, și probabil și cea mai simplă, este metoda online de obținere a datelor de logare. Accesati sectiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro si parcurgeti etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”.

Ce faci dacă ai uitat datele de logare pe ghiseul.ro

 

În oricare dintre aceste două situații de obținere a datelor de acces în ghișeul.ro, puteți ajunge în situația în care nu vă mai puteți loga, pentru că ați uitat datele de acces, adică numele de utilizator sau parola. Iată ce e de făcut în această situație:

-Regeneraţi parola contului folosind varianta CNP/CUI din secţiunea Regenerare parolă. Sistemul vă va furniza automat noile date de acces la adresa de mail pe care aţi înregistrat-o iniţial în Sistem

-Contactaţi Serviciul Suport Ghişeul.ro prin mijloacele specificate în Secţiunea Contact.

Avantajele plății prin ghiseul.ro

 

Facilitatea plății și plata în siguranță, rapidă, sunt principalele avantaje ale folosirii acestui sistem, iar plățile pot fi făcute în siguranță, de pe un calculator, tabletă sau telefon. Pentru dispozitivele mobile, există și aplicația ghiseul.ro, care oferă aceleași funcționalități ca plățile făcute pe pagina oficială a sistemului, de pe un calculator cu acces la internet. La finalul plăți, veți regăsi chitanța în format pdf în contul dumneavoastră din sistem, dar și pe adresa de mail folosită la obținerea contului. Desigur, chitanțele pot fi printate pentru a fi păstrate pe hârtie, și conform legilor în vigoare, sunt valabile și fără ștampila instituției, la fel ca un extras bancar tipărit, spre exemplu.

Mai e de spus că nu depindeți de programul cu publicul al instituțiilor unde doriți să faceți plata. Ghișeul.ro este disponibil 7 zile din 7 și 24 ore din 24, cu excepția perioadelor de mentenanță sau intervenție tehnică asupra sistemului, care se vor anunța pe site. Însă, există un program în cazul în care solicitați asistență tehnică de la persoanele responsabile cu funcționarea sistemului. Serviciul Suport Ghişeul.ro vă stă la dispoziție de luni pană joi între orele 09.00 - 16.30, iar vineri între orele 09.00 – 14.00.

Cât de sigure sunt plățile prin ghiseul.ro

 

Ghişeul.ro pune la dispoziţia utilizatorilor săi cele mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea în mediul online cu cardul bancar.

Procesatorul de plăţi electronice a luat toate măsurile pentru a asigura securitatea tranzacţiilor cu card prin internet. Datele de card pe care le completaţi şi trimiteţi prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict între dvs. şi procesator; nici Autoritatea pentru Digitalizarea României, nici instituţiile beneficiare nu solicită şi nu stochează aceste informaţii.

Autorizarea plăţilor se face prin procesatori externi.

Ghişeul.ro nu preia, nu prelucrează si nu stochează în nici un fel date referitoare la cardurile bancare. Aceste date sunt introduse de utilizator direct şi exclusiv în sistemele procesatorilor prin interfeţele acestora, în termenii şi condiţiile proprii ale acestora.

Vă informăm că Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de operator Ghişeul.ro nu solicită informaţii privind plăţile şi cardurile utilizatorilor, precum nici date de acces în sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de către operatorul sistemului Ghişeul.ro.

Ce carduri sunt acceptate pentru plată în ghiseul.ro

 

Lista instituțiilor bancare acceptate la plata în sistem se actualizează mereu, dar majoritatea băncilor din România, cu cardurile aferente, sunt acceptate la plată.

Cardul pe care îl dețineți trebuie să fie înrolat 3D Secure și să fie emis de una dintre următoarele bănci:

-Banca Raiffeisen

-BRD – Groupe Société Générale

-AlphaBank

-CEC Bank

-Banca Transilvania

-ING Bank

-Garanti Bank

-BCR

-Exim Banca Românească

-OTP Bank

-First Bank

-UniCredit Bank

-Libra Internet Bank

-Vista Bank.

Mai mult, nici măcar nu este necesară utilizarea aceluiași card bancar pe care l-ați folosit inițial, la deschiderea contului pe ghiseul.ro, în procedura de validare a identității pentru obținerea credențialelor de logare. Achitarea taxelor şi impozitelor se poate efectua cu orice card (Visa, Visa Electron, Maestro), indiferent de cine este titularul acestuia.

Se are în vedere extinderea posibilităţii validării identităţii cu carduri care aparţin și altor bănci decât cele din lista publică.

Până la implementarea acestei soluţii nu vă puteţi genera credenţiale online, acestea putând fi obținute de la primăria de domiciliu înrolată în platformă şi activă pentru plăţi cu autentificare.

Datele de contact ale instituţiei publice le puteţi accesa în Secţiunea Instituţii înrolate.

Pentru mai multe detalii și activarea funcțiilor specifice de securitate pentru plățile pe internet, precum sistemul 3D secure, luați legătura cu banca la care aveți deschis contul.

Este important de menționat, mai ales în cazul românilor stabiliți în străinătate, că NU sunt acceptate cardurile emise de bănci străine și nici cele Revolut/Wise.

Cum procedez dacă am făcut o plată prin Ghișeul.ro și nu am primit dovada plății?

În primul rând, orice plată se regăsește în secțiunea de istoric a plăților din interfața ghiseul.ro, iar sistemul va trimite automat chitanța în format pdf pe adresa de email atașată contului

Astfel, în cazul în care nu o regăsiți:

-Verificaţi existenţa dovezii plăţii în folder-ul SPAM al adresei dumneavoastră de email.

-Contactați Serviciul Suport Ghişeul.ro prin mijloacele menţionate în Secţiunea Contact. Serviciul Suport va verifica realizarea tranzacţiei şi vă va pune la dispoziţie dovada plaţii.

La fel, în cazul în care ați făcut o plată greșită, (ați plătit o altă sumă/ați greșit încadrarea unei plăți) iată ce trebuie să faceți pentru a obține returnarea banilor:

-Luați legătura cu instituția publică către care ați realizat plata și solicitați returnarea banilor

-Contactați Serviciul Suport Ghişeul.ro prin mijloacele menţionate în Secţiunea Contact și solicitați sprijinul pentru recuperarea banilor.

Articol sustinut de VISA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Prin ghiseul.ro românii din străinătate își pot plăti taxele și impozitele pe veniturile și proprietățile din România
Prin ghiseul.ro românii din străinătate își pot plăti taxele și impozitele pe veniturile și proprietățile din România

Ghiseul.ro oferă cea mai simplă soluție pentru românii aflați în străinătate, care trebuie să-și achite impozitele și taxele în România.

Cum să îți verifici situația fiscală și să îți descarci documentele fiscale prin ghiseul.ro
Cum să îți verifici situația fiscală și să îți descarci documentele fiscale prin ghiseul.ro

Ghișeul.ro, cea mai recomandată aplicație pentru plata taxelor și impozitelor din România, poate fi folosită și pentru verificarea situației fiscale și pentru descărcarea documentelor fiscale.

Securitatea online. Ghiseul.ro oferă garanția celor mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea cu cardul
Securitatea online. Ghiseul.ro oferă garanția celor mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea cu cardul

Plata taxelor și impozitelor prin ghișeul.ro nu este numai cea mai îndemână soluție, ci este considerată și printre cele mai sigure. Sistemul are implementate cela mai înalte standarde de securitate cibernetică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.