Fermierii care cultivă usturoi și cartofi pot lua bani de la stat din iunie. Cât vor primi pentru fiecare hectar cultivat

×
Codul embed a fost copiat

Din iunie, fermierii care cultivă usturoi și cartofi, pot lua bani de la stat. Pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi, primesc trei mii de euro, iar pentru cartofi, 200 de euro.

Măsurile ar urma să mai tempereze prețurile din piețe, unde marfa românească este mai scumpă, decât cea de import. Acum, mâncăm usturoi din China și cartofi congelați din Franța ori Germania.

Un kilogram de cartofi noi costă între 8 și 12 lei kilogramul, la Ploiești, în timp ce cartofii din alte țări costă cinci lei, iar usturoiul românesc, mai mic decât cel din Spania, Bulgaria și China, se vinde cu zece lei kilogramul.

Potrivit unei hotărâri de guvern, pentru a crește producția locală, cultivatorii de usturoi vor putea primi 3.000 de euro pentru fiecare hectar. La cartofi, ajutorul este de 200 de euro pe hectar.

Un producător din Olt spune că are costuri mari. A investit peste zece mii de euro în două hectare cu cartofi.

Citește și
cartofi
„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mihai Dumitru, producător de cartofi:Oamenii la muncă cu ziua ne cer 150 de lei, foliile sunt scumpe. Foarte puțin, nu ne ajunge pentru nimic, costurile sunt foarte mari”.

Szocs Jozsef, cultivator de cartofi: Practic, suma de 200 de euro pe hectar ar reprezenta un procent de 4-5% din costurile de producție ale înființării unui hectar de cartofi”.

Deși mâncăm, anual, în medie, două kilograme și jumătate de usturoi și 100 de cartofi, producția locală s-a tot redus. Anul acesta se estimează o producție de usturoi cu 30% mai mică, față de acum trei ani. Fermierii se plâng că au costuri mari de producție, iar semințele autohtone nu sunt suficiente, așa că nu e de mirare că usturoiul din farfuriile noastre vine mai ales din alte țări, peste 70%. Cel mai mult vine din China, care e cel mai mare producător din lume. Urmează Olanda, Cehia, Spania, Ungaria și Germania. În 2021, ultimul an pentru care sunt date complete, am importat peste 5.200 de tone de usturoi în valoare de 11 milioane de euro. Asta, în vreme ce exporturile au fost extrem de modeste, de zece ori mai reduse.

La cartof, dacă ne uităm pe datele din 2022, importurile au fost de 178.000 de tone, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, iar la export am trimis o cantitate de 18 ori mai mică.

Daniel Radu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor:Uriașa problemă a României este lipsa centrelor de colectare. Ar fi trebuit să existe centre de colectare în fiecare județ, mai ales în bazinele legumicole, iar de acolo să poată fi vândute către consumatori”.

Cererile și documentele pentru înscrierea în programul de ajutoare se depun la direcțiile agricole județene. Termenul limită pentru depunere este 19 mai la cartofi, respectiv 31 mai la usturoi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii
Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii

Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii moțate și căpșuni dulci coapte în solarii!

„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata
„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata

Pentru al doilea an consecutiv, guvernul vrea să-i să ajute cu bani pe producătorii de cartofi din România, dar, spre deosebire de "Programul Tomata", acest demers, nu a stârnit interesul fermierilor.

Ce se întâmplă cu angajatul de la Ambulanță care a cărat cartofi cu autospeciala, în Iași
Ce se întâmplă cu angajatul de la Ambulanță care a cărat cartofi cu autospeciala, în Iași

Între două misiuni, un angajat de la Serviciul de Ambulanță Iași a trecut și pe la piață.

Sac de cartofi cărat cu ambulanța, la Iași. Reacția managerului Serviciului de Ambulanță Județean
Sac de cartofi cărat cu ambulanța, la Iași. Reacția managerului Serviciului de Ambulanță Județean

Un angajat de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Iași a fost surprins în timp ce încărca un sac de cartofi în ambulanță. Medicul Angelica Hristea, managerul unității sanitare, a transmis că acesta este deja cercetat disciplinar.

Ce se întâmplă în corp când mâncăm cartofi prăjiți sau mâncare gătită în ulei. „E mai periculos decât zahărul ca atare”
Ce se întâmplă în corp când mâncăm cartofi prăjiți sau mâncare gătită în ulei. „E mai periculos decât zahărul ca atare”

Ce efect are mâncarea prăjită, consumată zilnic, fie că vorbim despre cartofi prăjiți, ori o friptură care mustește de ulei?

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.