Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

×
Codul embed a fost copiat

Oamenii mănâncă tot mai puține legume proaspete, citrice și preparate din pește, dar mai multe grăsimi vegetale, zahăr, patiserie și carne de porc. Mulți nu doar că fac frecvent alegeri slab nutritive, dar se și supraalimentează.  

Ultima analiză a Institutului Național de Statistică arată că, în medie, adulții consumă zilnic 3.500 de calorii, mai mult decât are nevoie un bărbat care face efort.

- Cât de des se mănâncă legume?
- În fiecare zi. Morcov, cartof, dovlecei, ceapă
”.

Auzim foarte rar asta pentru că, în realitate, de la un an la altul am mâncat cu 30 la sută mai puțini castraveți și cu 20% mai puține roșii. Și cantitatea de ceapă, usturoi, mazăre și fasole verde a scăzut cu un sfert sau cu o cincime. La fel de adevărat este că legumele pot să fie mai scumpe decât carnea.

Camelia Păun Grigore, medic de familie: ”Înseamnă că pierdem vitamine și știm că avem nevoie de ele, de fibre pentru sistemul digestiv. Înseamnă o scădere a calității vieții. Consumul de calorii a crescut peste 3.500. Avem nevoie de calorii, dar nu așa multe”.

Citește și
gunoi poluare
Românii risipesc mai puțină mâncare și aruncă mai puține ambalaje decât în anii trecuți. Care sunt motivele
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ideal este ca un bărbat sedentar să nu sară de 3.000 de calorii zilnic, iar o femeie de 2.000. Cei activi pot primi cu 500 mai multe. Însă mulți sar acest prag. Ultima analiză arată că din cele peste 3.500 de calorii, cele mai multe vin din făinoase și produse din carne.

Un român mănâncă în medie 25 de kilograme de zahăr pe an 

Preferința pentru carnea grasă și organele de porc, cât mai ieftine, se regăsește în cele mai recente date prelucrate de Institutul Național de Statistică. Sunt tot mai prezente în meniu, iar apogeul este evident în decembrie. Am mâncat, din păcate, în cantități mai mici tocmai carnea cu aport nutritiv prețios- pui, vită și pește.

Sunt câteva constante în alimentația românilor, iar una din ele este oul. 244 pe an, adică două ouă la fiecare trei zile. Mere, peste 33 de kilograme pe an, deci zilnic o jumătate de măr. Struguri, un ciorchine la două săptămâni. Dintre fructele exotice, grepfruitul rămâne la 1,5 kg pe an.

Din păcate, a scăzut consumul de portocale, deși se găsesc acum tot anul. La fel și bananele, o combinație grozavă de fibre, proteine și vitamine, cu zero grăsimi.

De aceea, consumul de produse dulci procesate ne-a dus la aproape 25 de kilograme de zahăr pe an. Asta, în timp ce pepenii, cândva o sursă bună de fructoză în lunile de vară, au scăzut de la 19 kilograme pe an, la 9 kilograme.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară
Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară

Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de sărbători, îndeosebi cea gătită de restaurante pentru petrecerile de Revelion.

Românii risipesc mai puțină mâncare și aruncă mai puține ambalaje decât în anii trecuți. Care sunt motivele
Românii risipesc mai puțină mâncare și aruncă mai puține ambalaje decât în anii trecuți. Care sunt motivele

Au avut și scumpirile o parte bună. Anul acesta de Crăciun am fost mai cumpătați. Se vede inclusiv din faptul că între blocuri nu s-au mai strâns mormane uriașe de resturi.  

Prea multă mâncare poate produce inflamație cronică în organele vitale. Sfaturi vitale de la medici
Prea multă mâncare poate produce inflamație cronică în organele vitale. Sfaturi vitale de la medici

Organismul uman știe cum să reacționeze la agresiunea unor factori externi, cum ar fi bacteriile sau virușii, prin inflamații.

Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români

De 1 Decembrie, românii vor găti sute de mii de porţii de ciolan cu fasole, o mâncare considerată marcă a Zilei Naţionale.

De ce este recomandat să mâncăm o porție de mâncare prăjită pe lună. Sfatul medicilor specialiști
De ce este recomandat să mâncăm o porție de mâncare prăjită pe lună. Sfatul medicilor specialiști

Ne jucăm cu două grăsimi: una bună, polinesaturată, care ne projează vasele, inima, ficatul ori pancreasul, și una rea, saturată, care face toate bolile metabolice: diabet, infarct, accident vascular cerebral.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.