Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, citită în Parlament. Câte voturi are PSD

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Dancilă intră în linie dreaptă! Opoziţia a citit joi textul. Deşi au fost în jur de 100 de parlamentari la şedinţă, liberalii susţin că au suficiente voturi cât să o demită pe Dăncilă.

Deși ședința de azi a fost una liniștită, negocierile sunt purtate de ambele părți până în ziua când se va vota moțiunea.

Pe de o parte, social-democrații, care, în momentul de față, mai au doar 201 deputați și senatori, încearcă să strângă din rândul nemulțumiților din partidul lui Tăriceanu, dar și din partidul lui Victor Ponta, astfel încât să-și asigure o majoritate cu care să sprijine în continuare Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

De cealaltă parte, opoziția care a strâns deja 237 de semnături pentru această moțiune de cenzură, adică un număr suficient de mare pentru ca moțiunea să treacă, și liberalii continuă să negocieze cu social-democrați, tocmai pentru a strânge cât mai multe voturi.

Liderii PNL susțin că se bazează pe 250 de voturi.

Citește și
parlamentari la motiunea de cenzura
10 octombrie, ziua decisivă pentru Guvern: moţiune de cenzură şi vot de încredere
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

UPDATE - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că sunt necesare 233 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, și că PSD nu are acest număr de parlamentari, dar nici cele 5 partide semnatare ale moțiunii.

“O moțiune de cenzură trece cu 233 de voturi. În acest moment, și mă refer din punct de vedere matematic, PSD nu are această sumă de parlamentari. Asta este vestea proastă. Dar, este și o veste bună, nici cele cinci partide nu fac 233. Vom vedea joi la moțiunea de cenzură cine va avea câștig de cauză”, a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre anunțul făcut de el, miercuri, că matematic PSD nu deține majoritatea în Parlament, Ciolacu a precizat că nu a vorbit cu președintele PSD despre acest lucru. 

UPDATE - Președintetele Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat că, potrivit hotărârii Birourilor permanente ale celor două Camere, dezbaterea moțiunii de cenzură va avea loc pe 10 octombrie, la ora 10.00.

UPDATE - Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de celelalte partide de opoziţie, dar şi de 4 parlamentari PSD, şi intitulată ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” este citită de senatorul PNL Florin Câțu.

La ședință sunt prezenți 128 de parlamentari din totalul de 465.

 


Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Matematic s-a pierdut majoritatea."
 

Liderii puterii au fost înfrânți în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, deși ar fi vrut să îi oblige pe cei de la PNL să prezinte miercuri moţiunea de cenzură, iar sâmbătă să fie supusă la vot.

Opoziția a avut însă câștig de cauză și programul a fost schimbat. Documentul va fi citit joi și votul va fi dat joia viitoare. Totuși, Viorica Dăncilă pare optimistă și susține că moțiunea nu va trece.

Florin Iordache: "Programul şi ordinea de zi au fost respinse, în aceste condiţii declar şedinţa închisă."

Reuniţi în plen comun, senatorii şi deputaţii ar fi trebuit să dea un vot obişnuit pentru programul de miercuri. PSD ar fi vrut ca moţiunea de cenzură la adresa guvernului să fie citită după-amiază, iar aleşii să fie chemaţi la vot sâmbăta. Calendarul nu a fost însă deloc pe placul celor de la PNL, care au acuzat puterea ca se foloseşte de "tertipuri cu iz infracţional.

Liberalii, susţinuţi de USR, PMP, ALDE şi PRO România au reuşit să schimbe radical planul social-democraţilor.

Raluca Turcan, deputat PNL: "Ceea ce dumneavoastră doriţi să faceţi este doar semnalul unui abuz."

Stelian Ion, deputat USR: "Dacă nu vă este frică de moțiunea de cenzură, vă rog să-i daţi curs".
Florin Iordache: "Nu ne este frică şi de aceea dorim să o dezbatem."

Emil-Marius Pașcan, deputat PMP: "Folosiţi fraudulos puterea pe care o aveţi în sensul că doi lupi şi o oaie votează ce vor mânca la cină."

După numărătoare, cei din PSD au realizat că noua aritmetica parlamentară nu-i mai avantajează.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Matematic s-a pierdut majoritatea."

Conform listei oficiale, 26 dintre parlamentarii PSD au absentat, iar alţi trei aleşi, deşi au fost prezenţi, nu au votat.

Paul Stănescu, senator PSD: "Nu mi-am dat seama şi am votat prezent şi atât, nu am votat pentru".
Reporter: "De ce?"
Paul Stănescu, senator PSD: Din greşeală, din greşeală.
Reporter: "Cum e posibil?"
Paul Stănescu, senator PSD: "Şi dacă faceţi aşa...E na, extraordinar..."

Reporter: "PSD mai are majoritatea? "
Mihai Fifor: "După ce calcule facem noi vă spun că avem majoritatea şi gata, şi că nu trece moţiunea."

Moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare

 

În aceste condiţii, liderii Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit din nou şi au stabilit ca moţiunea de cenzură va fi citită joi, iar votul se va muta joia viitoare.

Ludovic Orban, la final: "Florin Iordache nu este altceva decât o cârpă de şters pe jos a lui Liviu Dragnea, soldat japonez care continuă să lupte pentru Dragena în Parlamentul României, penibilul şi dezastruosul Florin Iordache. Respingem toate tertipurile jenante şi penibile."

Şefa Executivului, Viorica Dăncilă, a reacţionat miercuri seară.

Viorica Dancilă: "Noi le-am oferit ocazia de a supune moțiunea la vot cât mai repede. Este prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru acest vot pe care atât de tare spun că și-l doresc? Oricât ați încerca să tărăgănați acest vot, moțiunea nu va trece."

10 octombrie, ziua în care este programat votul pentru moţiunea de cenzură, este şi ultima în care premierul ar trebuit să meargă în Parlament pentru un vot de încredere, după ce ALDE a ieşit de la guvernare. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi ca să demită cabinetul Dancila.

În tot acest timp, Curtea Constituţională a stabilit miercuri că premierul trebuie să obţină din nou votul de încredere al Parlamentului, fiind vorba de un Guvern cu o nouă formula politica. Numai după ce obţine votul Parlamentului Viorica Dancila poate merge cu propunerile la şeful statului, care este obligat să numească sau să revoce membri ai guvernului.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacţia Vioricăi Dăncilă, după victoria Opoziţiei în Parlament:
Reacţia Vioricăi Dăncilă, după victoria Opoziţiei în Parlament: "Fug de moţiune"

Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat, miercuri, că Opoziţia "fuge" de propria moţiune de cenzură, susţinând că a demonstrat că nu are suficiente voturi ca acest document să fie adoptat de Parlament.

10 octombrie, ziua decisivă pentru Guvern: moţiune de cenzură şi vot de încredere
10 octombrie, ziua decisivă pentru Guvern: moţiune de cenzură şi vot de încredere

Cu moţiunea de cenzură pe masă, Partidul Social Democrat a pierdut majoritatea în Parlamentul României.

Cine sunt cei 3 parlamentari PSD care au greșit la votul din Parlament: ”Nu mi-am dat seama”
Cine sunt cei 3 parlamentari PSD care au greșit la votul din Parlament: ”Nu mi-am dat seama”

Senatorul PSD Paul Stănescu a declarat miercuri că a greşit când a votat ordinea de zi a şedinţei în care trebuia să fie citită moţiunea de cenzură și în aceeași situaţie s-au aflat şi colegii săi Radu Preda şi Viorel Arcaş.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.