„Tulpina Omicron este cu adevărat alarmantă”. Experții spun că ar fi necesară vaccinarea cu a patra doză

×
Codul embed a fost copiat

Varianta Omicron a coronavirusului nu este atât de inofensivă precum se credea ințial.

În Marea Britanie, pacienți infectați cu noua tulpină au ajuns în spital, iar în Africa de Sud s-a dublat numărul internărilor în doar o săptămână. Omicron se răspândește atât de rapid încât experţii din Regat se așteaptă să devină în scurt timp dominantă.

În aceste condiţii, administrarea dozei booster - cea de-a treia - devine imperativă, după ce studiile au arătat că oferă protecție semnificativă în fața formelor severe ale bolii. Experții din Israel merg încă și mai departe și vorbesc deja despre administrarea celei de-a patra doze.

Până acum, doza a treia de vaccin le-a fost oferită doar vârstnicilor şi persoanelor cu boli cronice din Regat. De luni, se califică pentru doza booster şi persoanele de peste 30 de ani.

Boris Johnson, premierul britanic: „Mă tem că acum ne confruntăm cu o urgență în lupta noastră cu noua variantă Omicron. Oamenii noștri de știință sunt încrezători că o a treia doză, o doză booster, ne poate ridica nivelul de protecție. Am văzut deja dublarea spitalizărilor în Africa de Sud în doar o săptămână și avem pacienți cu Omicron în spital aici, în Regatul Unit, chiar acum.”

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Un nou studiu realizat de Facultatea de Medicină tropicală din Londra estimează că, în cel mai bun caz, 175.000 de britanici vor avea nevoie de spitalizare în următoarele 5 luni. Iar cel mai rău scenariu arată alţi 25 de mii de britanici ar urma să-şi piardă viaţa până la sfârşitul lunii aprilie, din cauza SARS-COV-2.

Nadhim Zahawi, ministrul britanic al Educației: „În acest moment, o treime dintre infectările din Londra sunt cu tulpina Omicron. Oficial, avem 1.600 de cazuri confirmate, dar probabil numărul real este de zece ori mai mare. Această variantă are un grad ridicat de contagiozitate, adică cifrele se dublează la fiecare 2-3 zile. Prin urmare, foarte curând, tulpina Omicron va fi dominantă în Marea Britanie și probabil și în restul lumii.”

La începutul anului viitor ar putea fi milioane de infectări cu noua tulpină în Marea Britanie, estimează oficialii din această țară.

Nadhim Zahawi, ministrul britanic al Educației: „Să facem un mic calcul, bine? Dacă, până la sfârșitul lunii decembrie, vom avea un milion de infectări cu Omicron, 1% dintre ele înseamnă 10.000 de forme severe care pot ajunge în spital. Peste alte 3 zile vor fi două milioane de cazuri, 4 milioane peste încă trei zile. Și apoi 8 milioane. Chiar dacă virulența Omicron este doar jumătate din cea a variantei Delta, cifrele sunt, totuși, uriașe.”

În acest timp, israelienii - care au vaccinat majoritatea populaţiei şi cu doza booster încă din august-septembrie - se gândesc la următorul pas din cauza tulpinii Omicron:

Naftali Bennett, premierul Israelului: „Luăm în calcul administrarea celei de-a patra doze de vaccin pentru categoriile de risc.”

Israelul are până acum confirmate 55 de cazuri de infectare cu Omicron, iar dintre acestea, 8 persoane au luat virusul prin transmitere comunitară. Ceilalţi au călătorit nu doar în sudul Africii, ci şi în Marea Britanie, Statele Unite, Emiratele Arabe, Ungaria sau Italia. Alte 51 de infectări sunt deocamdată doar suspecte.

Naftali Bennett, premierul Israelului: „Tulpina Omicron este cu adevărat alarmantă. În Israel avem relativ puțin cazuri de infectare cu Omicron, dar e clar că, dacă aeroportul Ben Gurion ar fi larg deschis, numărul ar urca vertiginos.”

Rata de infectare a început să crească în Israel, după aproape 3 luni de declin continuu.

Fauci: Trei doze de vaccin al Pfizer/BioNTech sau Moderna pentru Covid-19 reprezintă ”o îngrijire optimă”

Administrarea a trei doze de vaccin pentru Covid-19 reprezintă ”o îngrijire optimă”, dar două doze de vaccin al Pfizer/BioNTech or Moderna sau o doză de la Johnson & Johnson rămân definiţia oficială a uvernului pentru vaccinarea completă, a declarat duminică expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci, transmite News.ro, care citează Reuters.

Oficialii din domeniul sănătăţii vor continua să evalueze ceea ce ar trebui să constituie desemnarea oficială, a declarat Fauci, care este directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi consilierul medical şef al preşedintelui Joe Biden, la emisiunea ABC ”This Week With George Stephanopoulos”.

”Ei bine, cu siguranţă cred, George, că este îngrijirea optimă. Vreau să spun, oficial încă sunt două doze de ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna) şi o injecţie de J&J. Dar cred că dacă te uiţi la date, devine tot mai clar că, dacă vrei să fii protejat în mod optim, chiar ar trebui să primeşti un rapel”, a spus Fauci, ca răspuns la întrebarea dacă trei doze de vaccin ar putea fi noul standard de îngrijire”.

Va dura luni de zile pentru a spune dacă sunt necesare doze anuale de rapel de vaccin, a spus Fauci, adăugând că speră din punct de vedere imunologic că o doză de rapel va fi suficientă pentru a oferi o protecţie mai mare decât doar cele şase luni oferite de vaccinul iniţial.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Scandalul baloanelor cu gunoi ia amploare. Coreea de Sud vrea să suspende acordul militar cu Coreea de Nord
Scandalul baloanelor cu gunoi ia amploare. Coreea de Sud vrea să suspende acordul militar cu Coreea de Nord

Consiliul securităţii naţionale al preşedinţiei sud-coreene (NSC) a decis, luni, suspendarea acordului militar semnat în 2018 cu Coreea de Nord, drept răspuns la lansarea de către Phenian a sute de baloane cu gunoi deasupra Coreei de Sud.

Turiștii care au interdicție de a merge într-o populară destinație turistică. Care este motivul
Turiștii care au interdicție de a merge într-o populară destinație turistică. Care este motivul

Guvernul din Maldive va interzice accesul israelienilor în arhipelagul din Oceanul Indian, cunoscut pentru staţiunile de lux, în contextul în care furia publică din această naţiune predominant musulmană creşte din cauza războiului din Gaza.

 

Cine erau Bianca și Patrizia, tinerele românce care au murit în Italia după ce au fost luate de ape
Cine erau Bianca și Patrizia, tinerele românce care au murit în Italia după ce au fost luate de ape

Au fost găsite trupurile celor două fete din România luate de ape vineri în Italia, după o viitură pe râul Natisone. Se aflau la 800 de metri de locul în care vâltoarea le-a înghițit.

Recomandări
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă

Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.