Un an de la moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce s-a schimbat în familia regală britanică de când Charles al III-lea e rege

regina elisabeta a II-a alb negru
AFP

Se împlinește un an de la moartea reginei Elisabeta a II-a și de când Regatul Unit al Marii Britanii are un rege – Charles al III-lea.  

Editorul regal al ITV News, Chris Ship a vorbit cu unii dintre cei care au fost la Balmoral în ziua de 8 septembrie 2022, când a murit regina Elisabeta a II-a, iar acum, după un an, ne arată ce s-a schimbat în familia regală britanică de când regina nu mai există și cum arată viitorul monarhiei britanice.

8 septembrie 2022

Septembrie anul trecut, o seară de miercuri. Regina Elisabeta a II-a a anulat brusc o întâlnire virtuală cu Consiliul Privat. Familia regală, personalul și premierul de atunci Liz Truss, pe care regina o invitase să formeze un nou guvern cu o zi înainte, au știut că ceva nu era în regulă.

În săptămânile și lunile anterioare, inclusiv în timpul Jubileului de Platină, celebrat la începutul verii, ne obișnuisem ca monarhul să anuleze evenimente în ultimul moment din cauza stării sale de sănătate tot mai precare.

De fapt, în ultimul său an, Palatul Buckingham a decis să nu mai anunțe în avans prezența reginei la evenimente și a ales în schimb să anunțe cu câteva momente înainte dacă regina va fi prezentă.

Citește și
prințesa diana și regina elisabeta a 2 a
Scrisoarea reginei Elisabeta a II-a care a făcut-o pe prințesa Diana să divorțeze de Charles. Ce i-a scris suverana
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

În același an regina și-a anulat deja participarea la deschiderea Parlamentului, la slujba anuală de Ziua Commonwealth-ului, la Westminster Abbey, și la slujba tradițională de Maundy Thursday, la Windsor - unde își petrecea cea mai mare parte a timpului.

Și-a anulat chiar și două dintre aparițiile programate la propriul jubileu, inclusiv la cursele de cai de la Epsom Derby.

Palatul susținea în mod constant că nu era „nimic alarmant" în ceea ce privește starea de sănătate a reginei Elisabeta. Era vorba doar de „problemele ei obișnuite de mobilitate", spuneau cei de la Buckingham.

Cu toate acestea, în spatele cortinelor familia și personalul reginei se pregăteau pentru sfârșitul domniei de 70 de ani a suveranei.

Nu uităm faptul că, înainte cu doar două zile înainte de moartea sa, regina și-a îndeplinit ultima sa datorie în calitate de monarh și de șef de stat: i-a întâmpinat la Balmoral pe prim-ministrul demisionar, Boris Johnson, și pe cel care urma să vină, Liz Truss. Din motive evidente care țineau de starea sa de sănătate, regina l-a întâmpinat pe noul premier la Castelul Balmoral, în Scoția, și nu la Buckingham, așa cum se obișnuia. 

Politicienii au trebuit să meargă la regină - la 800 de kilometri la nord de Londra, la Castelul Balmoral din Aberdeenshire - deoarece aceasta era prea fragilă pentru a se deplasa până la Palatul Buckingham.

Regele Charles marchează moartea reginei la Balmoral

La un an de la moartea reginei, noul rege își petrece săptămâna pe domeniul Balmoral, departe de ochii publicului.

Regele Charles al III-lea și regina Camilla participă la serviciul divin de la Crathie Church, Balmoral, pe 3 septembrie 2023, în Aberdeen, Scoția. (Fotografie realizată de Arthur Edwards - WPA Pool/Getty Images)

Regele Charles al III-lea și regina Camilla sosesc la Crathie Kirk, în apropiere de Balmoral, pentru o slujbă religioasă de duminică - Duminică, 3 septembrie 2023. (Fotografie realizată de Paul Campbell/PA Images via Getty Images)

Vineri, 8 septembrie, regele Charles al III-lea va marca trecerea în neființă a mamei sale în liniște și contemplare în locul în care a murit, așa cum a făcut și regina Elisabeta în fiecare an la Sandringham, la aniversarea morții propriului tată, George al VI-lea.

La fel ca răposata regină și răposatul Duce de Edinburgh, Charles și consoarta sa, Camilla, s-au bucurat de contrastul dintre liniștea și solemnitatea Highlands-ului scoțian și viața lor plină de angajamente publice peste hotare, în restul anului.

Este una dintre numeroasele tradiții pe care regele le-a păstrat, noua sa domnie fiind marcată mai degrabă de continuitate decât de schimbări radicale. Programul său este mult mai restrictiv și previzibil acum că și-a asumat rolul de șef de stat.

Există audiențe săptămânale cu prim-ministrul, evenimente naționale la care trebuie să participe, o cotă de vizite de stat de realizat, demnitari străini de primit, pe lângă actele anuale de comemorare și de cult religios cu care este foarte familiarizat din rolul său anterior de Prinț de Wales.

Regele Charles a optat pentru stabilitate în primul an de domnie

Într-un moment în care politica este plină de fracturi (regele se află deja la al doilea prim-ministru) și situația economică este extrem de incertă (ratele dobânzilor și costul vieții), Charles al III-lea a optat pentru stabilitate în locul schimbărilor radicale, așa cum promitea pe vremea când era Prinț de Wales.

Mulți îl vedeau pe acest rege ca pe un mare reformator, un om nerăbdător de schimbare după ce a petrecut atât de mult timp în poziția de moștenitor al tronului.

În schimb, el a ales calea continuității, după ce el și ajutoarele sale au ajuns la concluzia că țara nu mai avea nevoie de alte răsturnări într-o altă ramură a constituției britanice.

Așadar, regele Charles nu a fost, cel puțin până acum, monarhul militant la care se așteptau unii britanici.

Revoluție mai puțin radicală la Buckingham. Mai degrabă o evoluție ponderată

Chiar dacă Charles încăeste preocupat de problemele de mediu, el își folosește poziția în mod diferit față perioada în care era Prinț de Wales.

A urmat sfatul guvernului britanic de a nu participa la summitul COP27 privind schimbările climatice din Egipt, chiar dacă acest lucru era împotriva propriilor instincte (a ținut discursul principal la COP26 de la Glasgow, când era moștenitor).

În schimb, a ales să organizeze o recepție la Palatul Buckingham pentru cei mai importanți avocați ai mediului din lume înainte de a pleca în Egipt.

În cursul acestui an, regele va fi vârful de lance al unei campanii împotriva risipei alimentare. Nimic politic în acest demers și, totuși, se potrivește cu preocupările sale ecologice.

I-a sprijinit pe ucrainenii care trăiesc în Marea Britanie, dar nu a ținut mari discursuri despre invazia rusă.

A decis să nu reacționeze la acuzațiile aduse de prințul Harry în cartea sa - „Spare” - și nici la criticile fiului său la adresa reginei Camilla și a prințului William.

Nucleul de lucru al familiei regale este mai mic, dar acesta nu este rezultatul unor mari reforme ale regelui.

Este mai degrabă consecința inevitabilă a decesului reginei și al prințului Philip, a plecării lui Harry și Meghan și a izolării prințului Andrew în urma asocierii sale controversate cu Jeffrey Epstein.

Încoronarea a fost la fel de grandioasă și a oferit spectacolul la care lumea se aștepta, dar a fost mai scurtă, mult mai mică și semnificativ mai diversă decât cea pe care mama sa o pusese în scenă în 1953.

Pe toate planurile, continuitatea a fost principiul călăuzitor pentru Charles al III-lea și personalul său.

Oricât de lungă va fi domnia sa, în mod evident va dura mult mai puțin decât cea care a precedat. După cum a spus însuși regele, oricare ar fi „timpul rămas pe care mi-l va acorda Dumnezeu".

Prin urmare, el a acceptat că fiul său William, noul Prinț de Wales, va avea o șansă mult mai bună să fie un monah modern atunci când coroana îi va fi pusă pe cap ca rege William al V-lea.

Provocarea regelui Charles

În prezent regele se confruntă cu o nouă provocare – o campanie pentru ca Regatul Unit să devină o republică.

Au fost proteste la încoronare și la aproape fiecare eveniment important la care participă regele. Va mai avea loc un alt protest în fața Palatului Buckingham în ziua aniversării morții reginei.

Protestatari antimonarhie în timpul Serviciului Național de Recunoștință și Dedicație la încoronarea Regelui Carol al III-lea și a Reginei Camilla la Catedrala St Giles', pe 5 iulie 2023, în Edinburgh, Scoția. (Foto: Phil Noble - WPA Pool/Getty Images)

Sondajele de opinie recente arată că sprijinul pentru monarhie rămâne constant, dar doar o treime dintre tineri susțin familia regală.

Monarhia este din ce în ce mai puțin relevantă pentru generația tânără și mulți tineri între 18 și 24 de ani ar prefera ca țara să aibă un șef de stat ales.

Ne-am obișnuit să îi vedem pe rege și pe regina consoartă mult mai des decât am văzut-o pe regina Elisabeta în ultimii săi ani de viață. Se pare așadar că schimbarea va avea loc sub acest monarh, dar într-un ritm mult mai lent decât au prezis mulți.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a. Zeci de căței din rasa corgi s-au strâns în fața palatului Buckingham
Omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a. Zeci de căței din rasa corgi s-au strâns în fața palatului Buckingham

Douăzeci de câini din rasa corgi și stăpânii lor s-au strâns în fața palatului Buckingham, de la Londra, pentru a-i aduce un omagiu regretatei regine Elisabeta a II-a.

Scrisoarea reginei Elisabeta a II-a care a făcut-o pe prințesa Diana să divorțeze de Charles. Ce i-a scris suverana
Scrisoarea reginei Elisabeta a II-a care a făcut-o pe prințesa Diana să divorțeze de Charles. Ce i-a scris suverana

În anul 1995, la doar câteva săptămâni după interviul bombă din Panorama cu Martin Bashir, prințesa Diana a primit o scrisoare scrisă de mână de la regina Elisabeta a II-a.  

Planul de ucidere a Reginei Elisabeta. Suverana a fost în pericol în timpul unei vizite oficiale în SUA
Planul de ucidere a Reginei Elisabeta. Suverana a fost în pericol în timpul unei vizite oficiale în SUA

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost ținta unei amenințări de asasinat în urmă cu 40 de ani, înaintea unei călătorii în Statele Unite, potrivit unui dosar publicat recent de FBI.

Primul portret oficial al Regelui Charles al III-lea, după încoronare. Ce este diferit față de Regina Elisabeta FOTO
Primul portret oficial al Regelui Charles al III-lea, după încoronare. Ce este diferit față de Regina Elisabeta FOTO

Primul portret oficial al Regelui Charles al III-lea a fost făcut public luni, pe contul de Twitter al familiei regale, o fotografie care va rămâne în istorie, după ceremonia încoronării de sâmbătă, însoţită de un mesaj semnat de rege, relatează News.ro.

Ce părere avea regina Elisabeta despre Meghan. A folosit un cuvânt brutal pentru a o descrie, cu puțin timp înainte să moară
Ce părere avea regina Elisabeta despre Meghan. A folosit un cuvânt brutal pentru a o descrie, cu puțin timp înainte să moară

Fosta regină a Marii Britanii a șocat invitații de la un eveniment organizat la Balmoral, în Scoția, cu doar câteva luni înainte de a muri, când a descris-o într-un mod brutal pe Meghan Markle.

 

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.