Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, 13 aprilie 2022 - rezumatul evenimentelor. Cinismul și grotescul acțiunilor Rusiei nu au margini. Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, oraș distrus în totalitate de invadatori.  

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Până atunci însă, rușii vor intensifica ofensiva ca să obțină unele câștiguri palpabile, în estul și sudul Ucrainei, oricare ar fi prețul acestor ambiții, din moment ce Vladimir Putin își descrie obiectivele drept nobile.

În schimb, Joe Biden a folosit pentru pentru prima oară termenul de "genocid" pentru a califica acțiunile Rusiei, în Ucraina. Totodată, Washingtonul a anunțat suplimentarea asistenței militare pentru Kiev, cu noi livrări în valoare de 750 de milioane de dolari.

Asistat de specialiști străini, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, coordonează eforturile Kievului de a face lumină asupra atrocităților comise de soldații rusi în Bucha și în alte localități din jurul capitalei. Pentru asta, sunt exhumate trupurile aruncate în gropi comune ori înmormântate prin curțile caselor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Irina Venediktova: ”Vrem să ne desfășurăm ancheta în conformitate cu standardele internaționale. Prin prezenta lor, colegii străini pot vedea cu ochii lor că sunt morminte reale și cadavre reale, nu butaforie.”

Anatoli Fedoruk, primar Bucea: ”Primarul din Tiachiv m-a sunat să mă întrebe cum ne poate ajuta și a fost o tăcere lunga după ce i-am spus că am nevoie de cel puțin 300 de sicrie de lemn, cruci și toate cele necesare pentru înmormântări.”

În timp ce rușii neagă cu înverșunare că ar fi ucis civili ..voluntarii ucraineni continuă să strângă trupuri de prin beciuri ori curți.

Vladimir Putin: ”S-a făcut mare tărăboi când (occidentalii) au regizat un atac cu arme chimice în Siria. S-a dovedit a fi fost un fals. La fel s-a întâmplat și în Bucha.”

Irina Venediktova, procuror: ”Am deschis peste 6.000 de dosare pentru crime de război. Și deschidem și o anchetă pentru genocid.”

Dacă, până acum, administrația americană a acuzat Rusia de crime de război, președintele Biden a trecut la nivelul următor. ”Bugetul familiilor voastre ori abilitatea de a face plinul la mașină, nimic din toate astea n-ar trebui să depindă de decizia unui dictator de a declara război și de a comite genocid în cealaltă parte a lumii. ”

Investigatorii ucraineni nici măcar nu au acces în toate zonele țării, de pildă în Mariupol, unde numărul victimelor ar putea fi de ordinul zecilor de mii. Noi imagini din dronă au surprins tancuri rusești care se mișcă printre imobile din Mariupol și trag cu tunul direct în blocuri, unde se presupune că s-ar afla combatanți ucraineni.

În Harkov, un bombardament rusesc a ucis miercuri dimineață cel puțin 7 oameni, inclusiv un copil de 2 ani.

Irina Diacenko, localnic Harkiv: ”Cum pot să atace case de oameni pașnici? Nu i-am supărat cu nimic pe ruși! Niște monștri, bestii!”.

Înaintea lansării noii ofensive din estul Ucrainei, rușii încearcă să centralizare comanda. Însă, potrivit analiștilor occidentali, tot mai mulți soldați rusi refuză să se întoarcă pe front, din cauza camarazilor morți. Se pare că armata rusă expediază trupurile în loturi mai mici, pentru a nu provoca panică în comunitățile locale.

Richard Barrons, general britanic în rezervă: ”Daca rușii și-au învățat lecțiile eșecurilor de până acum și pot concentra mai multe forte pe care să le coordoneze cu forțele aeriene și daca elimina și problemele de logistica, atunci ar putea să-i copleșească pe ucraineni.

Spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, estul este tren plat, mai deschis, mai puțin împădurit. Așa că tacticile de ambuscada, de mare succes până acum pentru ucraineni, s-ar putea să nu mai aplice în Donbas. Dar eu încă mai cred că va urma un lung război de uzură.”

Între timp, bătălia pentru Mariupol continuă, chiar și după ce combatanții din batalionul Azov au declarat că au fost atacați cu substanțe chimice.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că peste o mie de pușcași ucraineni din Mariupol s-au predat după ce și-au terminat munițiile.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt Ministerul Apărării din Rusia: ”În Mariupol, în zona uzinei de oțel Ilici, ca rezultat ale ofensivei reușite a trupelor ruse și a milițiilor din Republica Populara Donetk, 1.026 de soldați ucraineni din Brigada 36 de Pușcași s-au predat voluntar.”

John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon: ”Evaluarea noastră în acest moment este că încă se joacă soarta orașului Mariupol. Rușii îl vor pentru amplasarea strategica. Evident că portul Mariupol este vital și pentru ucraineni, pentru contribuția lui la economia țării.”

În sfârșit, seful serviciului de informații al armatei ucrainene, avertizează că rușii plănuiesc atacuri teroriste în blocuri, școli ori spitale din Rusia.

Obiectivul ar fi să arunce vina asupra Kievului și să declanșeze o isterie anti-ucraineană printre ruși.

Oricât ar suna de cinic, Moscova a mai făcut asta în trecut. În septembrie 1999, 350 de ruși au murit în Moscova și în alte orașe în urma unor explozii produse în blocuri de locuințe și într-un mall.

Atacurile presupus teroriste, puse pe seama rebelilor ceceni, au reprezentat pretextul declanșării unui nou război, soldat cu zeci de mii de victime și cu instalarea unui regim fidel Moscovei.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.