Război în Ucraina, 4 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Sute de morți pe străzile din jurul Kievului

×
Codul embed a fost copiat

După retragerea din jurul Kievului, forțele ruse au lăsat în urmă un dezastru greu de descris. Imaginile cu civilii uciși la Bucea, un mic oraș din nordul capitalei Ucrainei, au îngrozit o lumea întreagă.

Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Potrivit autorităților ucrainene, sute de cadavre au fost găsite pe străzi sau în gropi comune, în localitațile din apropiere de Kiev. Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili. Însă armata rusă își continuă ofensiva în estul şi în sudul Ucrainei.

În Odesa, orașul port la Marea Neagră, rachetele lansate de invadatori au lovit ieri mai multe depozite de combustibil şi o rafinărie. În Nikolaev, oamenii s-au refugiat, speriați, în adăposturile subterane.

Ucrainenii se pregătesc pentru bătălii grele, inclusiv în regiunile Donbas și Harkov. Atenţie, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!

Citește și
zelenski
Război în Ucraina, ziua 39. Zelenski: Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Dezastru în orașul Bucea (Bucha) dupa mai bine de o lună de ocupație a forțelor Ruse. Odată eliberată localitatea, autoritățile din Ucraina au început să ridice trupurile civililor, multe rămase pe marginea drumului, în curți sau în scări de bloc.

Zelenski: "Sute de oameni au fost uciși, torturați și executați. Cadavre pe străzi, zone minate. Chiar și cadavrele au fost minate. Se văd urmările jafurilor peste tot. Răul profund a călcat pe pământul nostru. Ucigașii, călăii, violatorii, tâlharii care îşi spun militari merită moartea pentru ce au făcut."

Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Ceea ce vedem în Irpin și ce vedem în Bucea (Bucha) sunt imagini oribile și din păcate aceste imagini nu sunt dintr-un film, ci din realitate. Este realitatea teribilă în care civilii sunt împușcați cu mâinile legate la spate."

410 cadavre, în orașele din apropierea Kievului

Procurorii ucraineni care investighează posibilele crime de război comise de Rusia spun că au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului. Nici jumătate dintre ele n-au reușit încă să fie examinate.

"Mamele soldaților ruși ar trebui să privească imaginile" - a scris președintele Zelenski pe Facebook.

Bărbat: "În ultima zi când au venit (rușii), un bărbat din Stekovka stătea lângă o clădire de nouă etaje. A ridicat mâinile, dar ei tot l-au împușcat. O femeie intra în casa ei și au împușcat-o și pe ea, fără niciun motiv."

Poveștile oamenilor care au supraviețuit măcelului sunt înspăimântătoare.

Femeie: "S-a dus să ia niște lemne când, deodată, rușii au început să tragă. L-au nimerit deasupra călcâiului și a căzut. Trăgătorul a strigat: ‘Nu țipa că trag!’ și s-au întors. Dar, apoi au mai tras o dată în piciorul stâng, pe urmă în piept și în final o altă lovitură a trecut puțin pe sub tâmplă. A fost o lovitură țintită, la cap."

Fără să dezvăluie locul, ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu elicoptere de atac care distrug poziții ale forțelor armate rivale. Cert este, deocamdată, că soldaţii ucraineni au iar controlul asupra regiunii Kiev, după ce soldaţii trimişi de Kremlin s-au retras din orașe cheie, precum Boutcha, Gostomel sau Irpin.

Benoit Sarrade, reporter BFM TV: “Ne aflăm pe podul (din Irpin) care a fost distrus de ucraineni, pentru a împiedica avansul armatei ruse. După cum puteţi vedea, arată ca şi cum ar fi sfârşitul lumii, sunt mașini răsturnate, podul este complet distrus. ”

Printre primele victime ale localităților ocupate până acum de ruși au fost aleșii locali și familiile lor.

Irina Vereșciuk, vicepremierul ucrainean: ”În prezent, 11 primari ai unor districte din Kiev, Herson, Nikolaiev și din regiunea Donețk se află în captivitate în Rusia. Am informat Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații în legătură cu acest lucru. ”

Într-o comună din Makariv, primărița a fost omorâtă împreună cu soțul și fiul ei.

Bărbat: "Acesta este primărița noastră Olga Patrivna, soțul ei Igor Vasylevich și fiul Sasha, sunt localnicii noștri, care au fost răpiți din sat pe 23 martie."

Luptele dure par să se fi mutat în sudul țării

Odesa, port la Marea Neagră, a fost zguduit de mai multe explozii, duminică.

Locuitor: "Locuiesc în acea clădire, la etajul 8. Azi dimineaţă, în jurul orei 6, Rusia a lansat un atac asupra oraşului, iar această bucată de piatră a ajuns până în casa mea."

Nu au fost victime, dar ministerul rus al Apărării a confimat că trupele sale au distrus o rafinărie și trei depozite de combustibil cu rachete maritime și aeriene de înaltă precizie.

Moscova susţine că depozitele atacate erau folosite de ucraineni pentru a-și aproviziona trupele din apropierea orașului Nikolaev. Şi acolo au fost bombardamente.

"Forțele ruse au atacat cel mai mare port al Ucrainei în încercarea de a o izola de Marea Neagră și de a crea un coridor terestru între Crimeea anexată și zonele controlate de separatiști", spun serviciile de informaţii britanice.

7 morți, în Herson

Bombardamente au avut loc ieri și la Harkov, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei. 7 persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite, printre care și 3 copiii, după ce rușii au bombardat mai multe clădiri rezidenţiale.

Dar, ucrainenii au avut și câteva victorii. Duminică, au recâștigat controlul asupra orașului Pripyat, de lângă Cernobil, marcând momentul cu poza unui soldat care ţine mândru în mână steagul naţional în fața centralei nucleare.

Yuriy Fomichov, primarul oraşului Slavutîci: "În acest moment, la centrala de la Cernobîl nivelul de radiații nu depășește limitele normale, dar cât au stat pe teritoriul respectiv şi au condus echipamente grele, ruşii au ridicat praful din zonă în aer, pe care apoi l-au tot respirat. Printre noi circulă o vorbă: "ocupanţii au plecat de la Cernobîl, dar Cernobîlul nu va ieşi vreodată din ei."

18.000 de soldați ruși au fost uciși de la declanșarea războiului, spune armata ucraineană, în timp ce Kremlinul nu a mai dat un bilanţ de pe 25 martie, când anunţa de 3 ori mai puţine victime decât susţinea Kievul.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 40. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși, după masacrul de la Bucea

macron si putin
Macron acuză că există ”indicii clare ale unor crime de război” la Bucea şi susţine noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron consideră că există ”indicii foarte clare” ale comiterii unor crime de război în Ucraina, pe care le condamnă luni, la postul France Inter, scrie News.ro. 

Vasile Dincu
INTERVIU. Ministrul Apărării: Rusia a ocupat Insula Șerpilor, o amenințare directă pentru noi

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a oferit noi detalii despre ”battle group”-ul NATO care se înființează în România, ca urmare a situației din Ucraina.  

Volodimir Zelenski
Discursul istoric al lui Zelenski în Parlamentul României. A făcut referire la Ceaușescu și Revoluția din 1989

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut luni seară un discurs istoric în Parlamentul României. Din păcate, cu destule poticniri tehnice și de traducere în partea română.

iuri copil refugiat
Povestea lui Iuri, copilul care şi-a pierdut ambii părinţi în război şi a ajuns singur în România

Iuri a ajuns singur la frontiera cu România, venind din regiunea Odessei. Părinţii lui au fost, amândoi, ucişi în aceeaşi zi în războiul din Ucraina, scrie News.ro. 

Vladimir Putin
INTERVIU. Oficial NATO: ”Putin a obținut opusul aproape perfect al tuturor intențiilor sale”

Românii nu trebuie să fie nervoși din cauza faptului că apar tot mai mulți soldați înarmați în țara noastră, ci dimpotrivă!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 40. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși, după masacrul de la Bucea
Război în Ucraina, ziua 40. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși, după masacrul de la Bucea

Rușii au lăsat în urmă un dezastru greu de descris, după retragerea din jurul Kievului. Imaginile cu civilii uciși la Bucea, un mic oraș din nordul capitalei Ucrainei, au îngrozit o lumea întreagă.

Război în Ucraina, ziua 39. Zelenski: Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei
Război în Ucraina, ziua 39. Zelenski: Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei

Rachetele lansate de invadatori au lovit mai multe depozite de combustibil. Ucrainenii se pregătesc pentru bătălii grele şi în regiunile Donbas și Harkov. În zonele unde au fost până acum lupte aprige, dezastrul făcut de ruși este copleșitor.

Mesajul președintelui Iohannis după masacrul din Bucea: „Toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească”
Mesajul președintelui Iohannis după masacrul din Bucea: „Toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească”

Preșesintele Klaus Iohannis a transmis, duminică seară, pe contul său de Twitter, un mesaj dur după ce în spațiul public au apărut imagini cu oameni decedați pe străzile din orașul ucrainean Bucea.

Maia Sandu anunţă zi de doliu naţional în Republica Moldova pentru victimele războiului din Ucraina
Maia Sandu anunţă zi de doliu naţional în Republica Moldova pentru victimele războiului din Ucraina

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat "şocată" duminică de "masacrul" din oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, şi a anunţat o zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Secretarul general al NATO: Acest război trebuie să ia sfârşit şi este responsabilitatea preşedintelui Putin să îl oprească
Secretarul general al NATO: Acest război trebuie să ia sfârşit şi este responsabilitatea preşedintelui Putin să îl oprească

Imaginile cu oamenii ucişi pe străzi, lângă Kiev, au stârnit reacţii dure la nivel înalt. Sunt "orori de nedescris", "o brutalitate împotriva civililor", au spus oficialii europeni şi americani, cerând o anchetă internaţională.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.