NATO promite că va da un răspuns "hotărât" dacă se va dovedi că deteriorarea conductei din Finlanda este intenționată

jens stoltenberg
Getty

NATO a promis un răspuns "hotărât" în cazul în care deteriorarea unei conducte submarine de gaz dintre Finlanda și Estonia se dovedește a fi intenționată.

Între timp, anchetatorii au declarat că pe fundul mării au fost găsite urme ale unei "forțe mecanice externe".

Pe fondul speculațiilor larg răspândite în mass-media cu privire la probabilitatea unui sabotaj rusesc, Risto Lohi, de la biroul național finlandez de investigații, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Helsinki: "Există motive pentru a suspecta că o forță externă ... a cauzat avariile".

Forța”, a adăugat el, "pare să fi fost mecanică, nu o explozie".

Potrivit The Guardian, șeful agenției, Robin Lardot, a declarat că au fost găsite urme pe fundul mării la locul unde a fost avariată conducta Baltic Connector.

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Operatorii acesteia au declarat că reparația conductei va dura cel puțin cinci luni, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca aceasta să fie repusă în funcțiune până în aprilie 2024.

Dar Lardot a declarat că ancheta privind vandalismul se află în "primele etape tehnice" și ar putea dura mai multe zile, din cauza vremii nefavorabile și a zonei mari de căutare.

Biroul lucrează pentru a "găsi fapte și a le analiza", a spus el.

Autoritățile finlandeze au anunțat marți că o scădere bruscă a presiunii în conducta înregistrată duminică a fost cauzată de o deteriorare extinsă care "pare să fi fost deliberată".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, în cazul în care se va dovedi că avaria de la Baltic Connector "este un atac asupra infrastructurii critice a NATO ... va fi întâmpinat de un răspuns unit și hotărât din partea NATO".

Incidentul a avut loc la puțin peste un an după ce o serie de explozii subacvatice au aruncat în Marea Baltică trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc Nord Stream 1 și Nord Stream 2, o conductă majoră pentru exporturile de gaze fosile rusești către Europa de Vest, aruncând gaze în Marea Baltică.

Nivelul de pregătire al Finlandei a fost ridicat miercuri, după o reuniune extraordinară a unui comitet ministerial la nivel înalt privind politica externă și de securitate, dar securitatea aprovizionării cu energie a țării - din care gazul reprezintă doar 5% - a fost considerată stabilă.

Luând cuvântul la o reuniune NATO la Bruxelles, ministrul finlandez al apărării, Antti Häkkänen, a declarat că Helsinki "apreciază sprijinul oferit de aliații săi" în cadrul parteneriatului militar transatlantic, dar a refuzat să speculeze asupra rezultatului anchetei.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că nu se va lua nicio decizie cu privire la măsurile care ar trebui luate până când ancheta nu va fi finalizată și "nu vom avea toate informațiile posibile". Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a declarat că anchetatorilor "trebuie să li se permită să își continue munca".

Comandantul Jüri Saska, din cadrul marinei estoniene, a declarat pentru radioul public ERR că imaginile finlandeze ale pagubelor, împărtășite guvernului de la Tallinn, arată că învelișul de protecție din beton al Balticconnector a fost rupt sau smuls, iar conducta însăși a fost deplasată și grav avariată pe o parte.

Un expert finlandez, Jukka Savolainen, de la Centrul european de excelență pentru contracararea amenințărilor hibride (Hybrid CoE), format din 22 de membri, a declarat pentru postul public de radio și televiziune finlandez YLE că o posibilitate ar fi fost ca "o navă mare" să își fi tras ancora peste conductă - fie intenționat, fie, pe timp de furtună, neintenționat.

Presa finlandeză a relatat miercuri că cinci nave mari, inclusiv un cargobot sub pavilion Panama și patru petroliere, dintre care unul rusesc, se aflau în apropierea conductei de 48 de mile (77 km), care traversează fundul mării din Golful Finlandei, de la Inkoo, în Finlanda, la Paldiski, în Estonia, cu puțin timp înainte de incident.

După ce seismologii norvegieni au declarat marți că au înregistrat un "zgomot surd" duminică, în jurul orei 1.20, în apropierea conductei, institutul de seismologie al Universității din Helsinki a declarat că instrumentele sale au înregistrat, de asemenea, o "vibrație slabă" cam în același moment.

Analiștii au declarat că o navă rusească de cercetare hidrografică, Sibiryakov, a fost detectată în Golful Finlandei în apropierea conductei și a cablului de comunicații Estlink, care a fost de asemenea rupt, în cel puțin trei ocazii în mai, august și septembrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris miercuri incidentul ca fiind "îngrijorător", adăugând că "nu are nicio informație tehnică și nu știe dacă serviciile noastre speciale au astfel de informații".

Pus în funcțiune în 2019, Balticconnector a fost singurul canal de import de gaze către Finlanda - în afară de gazul natural lichefiat (GNL) - de când importurile rusești au fost oprite în luna mai a anului trecut, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei după invazia acesteia în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Turiștii care au interdicție de a merge într-o populară destinație turistică. Care este motivul
Turiștii care au interdicție de a merge într-o populară destinație turistică. Care este motivul

Guvernul din Maldive va interzice accesul israelienilor în arhipelagul din Oceanul Indian, cunoscut pentru staţiunile de lux, în contextul în care furia publică din această naţiune predominant musulmană creşte din cauza războiului din Gaza.

 

Cine erau Bianca și Patrizia, tinerele românce care au murit în Italia după ce au fost luate de ape
Cine erau Bianca și Patrizia, tinerele românce care au murit în Italia după ce au fost luate de ape

Au fost găsite trupurile celor două fete din România luate de ape vineri în Italia, după o viitură pe râul Natisone. Se aflau la 800 de metri de locul în care vâltoarea le-a înghițit.

Imagini dramatice în Istanbul. Un bărbat a murit și opt persoane au fost rănite, după ce o clădire s-a prăbușit
Imagini dramatice în Istanbul. Un bărbat a murit și opt persoane au fost rănite, după ce o clădire s-a prăbușit

Imagini înspăimântătoare au fost surprinse în Istanbul, unde o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit.  

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.