Lupta pentru Casa Albă: Cursa electorală Biden - Trump va fi strânsă. Da, Trump poate câştiga. Din mai multe motive

donald trump, joe biden
StirilePROTV

O repetare a competiţiei electorale prezidenţiale din 2020 pare iminentă anul viitor, dar lupta între preşedintele american Joe Biden şi predecesorul său Donald Trump ar fi strânsă, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.

Joe Biden, un democrat în vârstă de 81 de ani, continuă să fie afectat de îndoielile alegătorilor cu privire la soliditatea economiei, precum şi de preocupările legate de securitatea frontierei dintre SUA şi Mexic şi de îngrijorările legate de criminalitate.

Fostul preşedinte republican Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu propriile sale îngrijorări, inclusiv patru procese penale pentru o sumedenie de acuzaţii legate de încercările sale de a anula alegerile prezidenţiale din 2020 şi de gestionarea documentelor clasificate. O condamnare înainte de alegerile din 5 noiembrie 2024 l-ar putea costa un sprijin semnificativ, potrivit sondajului.

Sondajul Reuters/Ipsos a arătat că Trump are un avans marginal de 2 puncte într-o confruntare directă, 38% la 36%, 26% dintre respondenţi spunând că nu sunt siguri cu cine să voteze sau că ar putea vota pentru altcineva. Sondajul, realizat online între 5 şi 11 decembrie, a intervievat 4.411 adulţi americani la nivel naţional şi are o marjă de precizie de plus/minus 2 puncte procentuale.

Trump este favoritul pentru nominalizarea republicană cu un avans considerabil, mai arată sondajul.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sistemul Colegiului electoral, folosit pentru alegerea preşedinţilor stat cu stat, şi diviziunile partizane adânc înrădăcinate înseamnă că alegătorii din doar câteva state vor juca un rol decisiv în rezultatul alegerilor din noiembrie 2024. În cele şapte state în care alegerile au fost cele mai strânse în 2020 - Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord şi Michigan - Biden a avut un avans de 4 puncte în rândul americanilor care au declarat că sunt siguri că vor vota.

În general, sondajul a arătat o apatie profundă în rândul multor alegători faţă de o potenţială repetare a competiţiei Biden-Trump. Şase din 10 respondenţi au declarat că nu sunt mulţumiţi de sistemul bipartit american şi că doresc o a treia opţiune.

FACTORUL RFK JR.

 

Şi s-ar putea să există o a treia opţiune sub forma activistului anti-vaccinist Robert F. Kennedy Jr., care şi-a lansat o candidatură independentă. Sondajul a arătat că Kennedy, care face parte din familia politică istorică a SUA, ar putea atrage mai multe voturi dinspre partea de electorat al lui Biden decât din partea celui al lui Trump. Avansul lui Trump s-a mărit la un avantaj de 5 puncte la nivel naţional atunci când respondenţilor li s-a oferit opţiunea de a vota pentru Kennedy. 16% dintre respondenţi l-au ales pe Kennedy atunci când li s-a oferit această opţiune, în timp ce Trump a avut un sprijin de 36%, faţă de 31% pentru Biden. De asemenea, Trump l-a devansat pe Biden cu cinci puncte în cele şapte state în care Kennedy a fost prezentat ca opţiune.

Kennedy, al cărui unchi John F. Kennedy a fost preşedinte şi al cărui tată, Robert, a fost senator şi procuror general, se confruntă cu provocarea de a strânge suficiente semnături pentru a se înscrie pe buletinul de vot în toate cele 50 de state. Săptămâna trecută, un comitet de strângere de fonduri al unui super PAC care susţine candidatura lui Kennedy a declarat că va cheltui până la 15 milioane de dolari pentru a-l înscrie pe Kennedy pe buletinul de vot în 10 state, ca o mişcare de pornire.

Candidaţii terţi au afectat rezultatul alegerilor din SUA chiar şi fără să câştige. În 1992, o prezenţă puternică a lui Ross Perot a ajutat ca democratul Bill Clinton să ajungă la Casa Albă, iar în 2000, unii democraţi au acuzat candidatura lui Ralph Nader că a contribuit la înfrângerea lui Al Gore în faţa republicanului George W. Bush.

ATUURI ŞI DEZAVANTAJE PENTRU BIDEN ŞI TRUMP

 

Biden ar fi cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată pentru un al doilea mandat, dacă ar câştiga în 2024, în timp ce alte sondaje au arătat că unii alegători sunt îngrijoraţi de vârsta sa înaintată. Dar candidatura sa se va bucura probabil de un sprijin continuu din partea publicului favorabil dreptului la avort. Alte atuuri care i-ar aduce alegători sunt susţinerea sa pentru controlul armelor de foc, măsurile privind schimbările climatice şi taxele mai mari pentru cei super-bogaţi, arată noul sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul a evidenţiat, de asemenea, riscurile semnificative pentru campania lui Trump, care se va confrunta anul viitor cu o serie de procese penale. 31% dintre respondenţii republicani au declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă acesta ar fi condamnat de un juriu pentru o infracţiune penală. El a negat orice faptă penală.

Pe de altă parte, 45% dintre respondenţi au spus că Trump este cel mai bun candidat pentru gestionarea economiei, faţă de 33% care l-au ales pe Biden.

Cu toate acestea, Biden a avut un avantaj similar în ceea ce priveşte problema avortului, 44% dintre respondenţi spunând că a fost cel mai bun candidat pentru accesul la avort, faţă de 29% care l-au ales pe Trump.

O parte din forţa lui Trump a părut, de asemenea, legată de preocupările unor alegători cu privire la criminalitate şi imigraţie. Întrebaţi care candidat este mai bun în aceste probleme, 42% l-au ales pe Trump în privinţa criminalităţii, faţă de 32% care l-au ales pe Biden.

Cincizeci şi patru la sută dintre respondenţi au fost de acord cu o afirmaţie conform căreia "imigraţia face viaţa mai grea pentru americanii născuţi în ţară", o proporţie similară spunând că Trump este cel mai bun candidat pentru această problemă.

DA, TRUMP POATE CÂŞTIGA

 

Donald Trump a fost pus sub acuzare de două ori, a încercat să zădărnicească transferul paşnic de putere după ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020, se confruntă cu zeci de acuzaţii în mai multe dosare penale, iar criticii săi avertizează că plănuieşte să guverneze ca un autocrat. Cu toate acestea, Donald Trump ar putea totuşi să se întoarcă la Casa Albă.

Trump îşi conduce detaşat rivalii pentru nominalizarea prezidenţială republicană, cu aproape 50 de puncte procentuale în sondajele de opinie naţionale, o revenire remarcabilă pentru un preşedinte cu un singur mandat care acum trei ani părea învins şi umilit.

Reuters prezintă patru motive pentru care Donald Trump ar putea câştiga alegerile din noiembrie 2024 împotriva actualului preşedinte democrat Joe Biden:

VOTANŢII NEMULŢUMIŢI

 

Casa Albă a lui Biden susţine că economia este într-o formă bună, cu un şomaj scăzut la un minim aproape istoric de 3,9%, de la 6,3% când Trump a părăsit funcţia, iar inflaţia s-a răcit de la un vârf de peste 9% în iunie 2022 la 3,2% în octombrie. Dar o mare parte a publicului, inclusiv mulţi alegători de culoare şi tineri, cred altceva. Ei indică faptul că salariile nu ţin pasul cu preţurile bunurilor şi serviciilor esenţiale, cum ar fi alimentele, maşinile, casele, îngrijirea copiilor şi a bătrânilor.

Când Biden vorbeşte despre economie, americanii se gândesc la accesibilitate, nu la indicatori economici. Sondajele de opinie arată că alegătorii într-o mare măsură îi consideră pe republicani drept cei care gestionează mai bine economia, chiar dacă Trump a oferit doar propuneri vagi.

TRUMP, PIROMAN ŞI POMPIER

 

Alegătorii sunt neliniştiţi din motive care se extind mult dincolo de economie. Trump vorbeşte despre îngrijorările, reale sau nu, pe care le au mulţi americani albi într-o ţară care devine din ce în ce mai diversă şi mai progresistă din punct de vedere cultural.

Există, de asemenea, un sentiment omniprezent de pierdere de teren, că pietrele de temelie ale vieţii americane - proprietatea asupra unei case, un salariu decent care să ţină pasul cu inflaţia, o educaţie universitară - devin tot mai inaccesibile pentru mulţi. Sondajele arată că alegătorii sunt îngrijoraţi de criminalitate şi nervoşi în legătură cu fluxul de imigranţi care traversează ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic.

Trump este priceput în a canaliza şi împacheta aceste temeri, prezentându-se în acelaşi timp ca o persoană care vine din afara sistemului politic american. El este deopotrivă piroman şi pompier, care declară că ţara este în haos şi apoi se oferă ca salvator.

TOLERAT

 

În timp ce criticii din cadrul propriului său partid, al Partidului Democrat şi din presă îl consideră nepotrivit pentru funcţie, milioane de alegători nu sunt de acord.

În schimb, mulţi dintre susţinătorii săi au ajuns să fie convinşi că Trump este victima unei vânători de vrăjitoare politice. Cel puţin jumătate dintre republicanii intervievaţi de Reuters/Ipsos la începutul acestui an au declarat că nu ar avea nicio problemă în a-l vota pe Trump, chiar dacă acesta ar fi condamnat pentru o infracţiune.

Trump poate, de asemenea, să arate cu degetul spre cei patru ani de mandat şi să argumenteze că aparatul guvernamental a funcţionat în mare parte, chiar dacă uneori haotic, în ciuda temerilor că nu ar putea guverna şi că cele mai grave acuzaţii la adresa sa - cum ar fi conivenţa sa cu Rusia - nu au fost niciodată dovedite.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.