Kremlinul acuză NATO: Lucrează 24 de ore din 24 pentru regimul de la Kiev. Asta creează condiții foarte ostile pentru noi

×
Codul embed a fost copiat

Decizia americanilor de a trimite Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune le dă speranțe ucrainenilor.

„Ce e mai rău abia acum urmează”, avertizează principalul responsabil în materie de securitate al președintelui Zelenski.
Potrivit Statului Major al Ucrainei, forțele rusești desfășoară operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă. Ar pregăti noi ofensive, în mai multe zone.

În tot acest timp, atacurile vin în serie pe frontul de est. Bombardamentele rușilor au făcut victime și azi-noapte, în Bahmut și Kramatorsk.

Se dau lupte crâncene pentru Bahmut, iar fiecare lovitură a rușilor sterge zilnic de pe fața pământului părți din acest oraș strategic, aflat în regiunea Donețk. Multe victime sunt din rândul civililor. În ciuda bombardamentelor constante, mulți refuză să plece.

Pe câmpul de luptă, soldații așteaptă ca pe-o gură de oxigen tancurile promise de Occident.

Citește și
sistem antiaerian
Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Boris Johnson pune presiune pe Occident

Între timp, fostul premier britanic Boris Johnson lansează un apel către liderii occidentali, pentru a suplimenta ajutoarele militare către Kiev, inclusiv cu mult-cerutele avioane de luptă.

Boris Johnson: „Vă implor acum să fiți raționali în ceea ce faceți cu toții și să le oferiți ucrainenilor instrumentele pentru a termina treaba. Dați-le sistemele de artilerie cu rază mare de acțiune, dați-le tancurile, dați-le avioanele, pentru că au un plan. Ei știu ce au de făcut”.

După ce guvernul israelian a dat de înțeles că nu va trimite sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome, lucrurile pare că au luat o întorsătură.

Reporter: Cum rămâne cu trimiterea către Ucraina a sistemului Iron Dome sau a altei tehnologii militare, pe care nu o mai folosiți?

Benjamin Netanyahu: Ei bine, cu siguranță luăm în considerare acest lucru. Pe de altă parte, Israelul a avut 250.000 de proiectile de artilerie de prepoziționare, retrase de SUA. Este decizia Statelor Unite, este în regulă. Dar SUA tocmai au luat o mare parte din muniția Israelului și au transferat-o Ucrainei. De asemenea, Israelul, să fiu sincer, acționează - în moduri pe care nu le voi enumera aici -, împotriva producției de arme a Iranului, arme care sunt folosite împotriva Ucrainei.

Kremlinul observă și acuză

Până acum, oficialii israelieni s-au abținut să adopte o poziție fermă în privința Ucrainei, grijulii să nu înfurie Rusia. Moscova controlează spațiul aerian al Siriei și, de obicei, închide ochii la operațiunile Ierusalimului împotriva Iranului.

Reacțiile Moscovei la declarațiile premierului israelian au venit imediat: „Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera aceste arme drept ţinte legitime”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe. La acestea se adaugă noi acuzații la adresa Occidentului și a NATO.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vedem întreaga infrastructură de informații a NATO, inclusiv avioane de recunoaștere și sateliți, lucrând 24 de ore din 24 în interesul regimului ucrainean. Astea creează condiții foarte ostile pentru noi, de care ne e imposibil să nu ținem seamă”.

China, acuzații grele la adresa SUA

Pe de altă parte, rușii au primit, marți, un sprijin neașteptat din partea Beijingului.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez: „Statele Unite au declanşat criza din Ucraina şi reprezinta principalul factor care o alimentează continuând să furnizeze arme grele şi de asalt Ucrainei. În loc să se gândească mai bine la propriile acțiuni, SUA au făcut să planeze îndoieli și acuzații nefondate asupra Chinei. Nu acceptam asemenea șantaj lipsit de orice temei și nu vom privi cu mâinile-ncrucișate cum SUA prejudiciază drepturile și interesele legitime al companiilor chineze”.

Cu temei sau la cacealma, rușii au plusat, anunțând că în primavară este așteptată o vizită a liderului chinez la Moscova.

Între timp, la Kiev au avut loc descinderi la câțiva miliardari, la sediul autorității fiscale și, potrivit unor surse din presa ucraineană, a fost demisă toată conducerea serviciului vămilor. A fost vizat și fostul ministru de Interne, Arsen Avakov.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Observ din reacția societății civile că oamenii susțin aceste acțiuni ale forțelor de ordine. Așa că se fac pași către justiție și se va face dreptate”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări

Rusia marchează joi 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad, moment de cotitură major al celui de-al Doilea Război Mondial şi simbol al patriotismului susţinut cu forţă dublată de Vladimir Putin în plină ofensivă în Ucraina.  

Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament
Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament

Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva oricăror eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va „examina această problemă”.

Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o
Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă". Când va avea loc marea ofensivă

Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă" a războiului din Ucraina, posibil chiar în următoarele săptămâni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu la Sky News.

Recomandări
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă

Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.