Programul Chat GPT a iscat scandal în mediul academic. Elevii și studenții români deja apelează la el

×
Codul embed a fost copiat

Programul bazat pe inteligență artificială, Chat GPT, care are milioane de utilizatori, generează discuții și în mediul universitar de la noi.

Este folosit deja de elevi și studenți, iar profesorii analizează dacă este folositor sau înșelător, mai ales că poate genera și texte întregi.

Psihologii spun că ar putea afecta procesul de învățare al tinerilor care în loc să caute informații și să le proceseze le primesc pur și simplu. Compania care a dezvoltat programul a anunțat că a mai lansat unul care detectează cine a scris un text: omul sau inteligența artificială. Dar nici acesta, nu este precis.

Marius, un student care face un master în Publicitate, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și care este în sesiune, spune că a folosit programul de inteligență artificială ca să scutească timp.

Marius Băcilă, student: ”Am avut de făcut cu un coleg un proiect. El mi-a scris pe la 8 seara că hai să folosim acest program și la ora 10 seara mi l-a și dat gata tot proiectul. (Reporter: Cam cât dura în mod normal?) Două zile pe puțin."

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Când a fost lansat programul

Chat GPT a fost lansat în decembrie. În zece zile, a adunat peste un milion de utilizatori. Iar popularitatea lui este în creștere, mai ales printre elevi și studenți.

Student: ,,Îl folosesc și la eseuri și la mai multe chestii. E super folositor."

Studentă: ,,Am avut de făcut personalitatea anului. Am folosit aplicația pentru partea aceasta de prezentare mai mult."

Programul răspunde sarcinilor primite. De pildă poate da informații din orice domeniu, dar poate scrie și eseuri. Are o bază uriașă de date, și mai și greșește. Cum ar fi la traduceri.

Cristian Chirtoș, Web Developer: ,,E un copil care învață. La început greșește și îi spui nu-i corect, de fapt așa e corect. Și data viitoare o să știe mai bine."

A iscat scandal în mediul academic

În mediul academic, subiectul a iscat dezbateri. Dacă este folositor sau din contră tinerii ar putea să copieze pur și simplu munca programului și ei sa nu mai invete nimic.

Daniel David, rector Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca: “Ar trebui mai degrabă să facem noi evaluările mai bine. Dacă e vorba de lucrări de licență de exemplu, ar trebui să urmărești procesul. Să vezi dacă studentul a înțeles.

Pe de altă parte, psihologii spun că folosirea inteligenței artificiale poate afecta procesul de învățare.

Lenke Iuhos, psiholog: ”Astfel de programe pot cumva încetini procesul acesta cognitiv al creierului care în timp poate să aducă niște lacune comportamentale.”

La nivel internațional, mai multe universități vor să interzică folosirea acestui chat în scop educațional. Compania care l-a creat a anunțat că a mai creat un program care poate depista dacă un text este scris de un om sau de o inteligență artificială. Deocamdată, acesta poate identifica în mod corect doar 26% din textul scris.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Chat GPT dezvoltă softul care identifică textele generate de AI. Ce limitări are
Chat GPT dezvoltă softul care identifică textele generate de AI. Ce limitări are

Softul care poate identifica un text scris de inteligența artificială este creat tocmai de compania care a lansat un asemenea serviciu, devenit extrem de popular. ChatGPT dezvoltă acum OpenAI AI Text Classifier, care mai are însă mult până va deveni eficient.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.