Ce se va întâmpla de la 1 noiembrie, după ce vor intra în vigoare modificările fiscale. Angajații care vor fi afectați

×
Codul embed a fost copiat

O serie de modificări fiscale intră în vigoare săptămâna aceasta, după ce pachetul adoptat în Parlament a fost promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Dispar facilități fiscale pentru o serie de angajați și se aplică noi reguli la plata în numerar.

Pachetul de modificări fiscale a fost promulgat și apoi publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Ceea ce înseamnă că de la 1 noiembrie, adică de miercuri, deja intră în vigoare o parte dintre măsuri, în timp ce altele vor intra în vigoare din ianuarie.

Primele modificări vor afecta aproape un milion de angajați din mai multe domenii: vorbim de IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Pentru ei se elimină o serie de facilități fiscale, ceea ce înseamnă că și salariile ar putea scădea.

Cei din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de plata contribuției la sănătate și cea asigurătorie pentru muncă. În aceste sectoare și salariul minim brut a crescut, pentru că angajații plătiți astfel să nu simtă o scădere a veniturilor. În timp ce în IT, angajații nu vor mai fi scutiți de plata impozitului pe venit, pentru sumele care depășesc salariul de 10.000 de lei brut. În schimb, vor fi scutiți de plata contribuției la pilonul 2, pensia privată obligatorie.

Citește și
Card
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Pe de altă parte, au fost introduse limite mult mai stricte pentru plățile cash, în încercarea de a reduce evaziunea fiscală. Și aceste măsuri ne afectează pe toți.

De exemplu, dacă mergem la magazin și vrem să cumpărăm ceva mai scump, de exemplu un televizor sau poate facem niște cumpărături mai consistente de sărbători, nu mai putem sa plătim în numerar mai mult de 5.000 de lei. Suma scade la jumătate apoi, din ianuarie 2025.

Și între persoanele fizice există o limită. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm o mașină la mâna a doua, putem plăti cash cel mult 10.000 de lei, restul trebuie obligatoriu prin bancă. Va scădea la 5.000 de lei din 2025.

Iar pentru firme, persoanele juridice, limita este de numai 1.000 de lei. Sumele în numerare aflate la finalul zilei în caseria firmei nu poate depăși 50.000 de lei. Iar statul poate face controale și poate da amenzi de 25% din suma care depășește acest plafon.

Acestea sunt noile reguli pentru plata în numerar. Dacă revenim la taxele salariale, spuneam că afectați vor fi angajații din IT, pentru care salariul net scade, și doar unii angajatori, puțini, au anunțat că vor face majorări pentru a compensa această scadere.

Aici avem un exemplu: un angajat cu salariul mediu din industrie, de 16.500 de lei brut, vedem că până acum salariul net era de 10.725 de lei, pentru că angajatul nu plătea impozit pe venit și plătea contribuțiile pentru pensie, pilonul 1 și 2. Va plăti de acum impozit pe venit, pentru suma care depășește 10.000 de lei. În schimb, nu va mai contribui automat la pilonul 2, ceea ce înseamnă că împreună cu angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt deja aproape 1 milion de angajați care nu mai contribuie la pensia privată obligatorie. Banii rămân la angajat, deci pierde pe o parte, că plătește impozit pe venit, și câștiga pe alta, pentru că nu mai plătește la pilonul 2. În acest fel, salariul net scade cu 62 de lei.
Cei care sunt în această situație trebuie să știe că vor avea pensia scăzută. Pentru că măsura se aplică până în 2028, ar putea fi vorba de o scădere și de 10%, conform estimărilor celor din industrie.

Însă, angajații care vor să contribuie în continuare vor putea face asta dacă vor, prin depunerea unei declarații simple la angajator. Însă în acest caz, pentru salariul net din acest exemplu, minusul va fi mai mare, de 423 de lei.

O altă serie de modificări va intra în vigoare din ianuarie. Printre ele este creșterea cotei TVA pentru mai multe servicii și produse, de la locuințe, alimente bio, panouri fotovoltaice și așa mai departe, dar și creșteri de taxe pentru companii, despre care vom mai vorbi cu siguranță.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice", în emisiunea iBani

După mai multe amânari, în curând va începe programul „Casa Verde Fotovoltaice".

Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii

"Cât am bani, am, văd eu ce fac după" sau "nu știu pe ce s-au dus banii". Auzim des astfel de expresii în jur, însă multe nu au legătură cu cât de mulți sau puțini bani avem, ci pornesc chiar de la personalitatea noastră.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa”, partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.