Varianta Omicron nu a fost identificată în România, în urma primei secvențieri pentru noua tulpină

Omicron
Getty

Primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron nu a identificat prezența noii tulpini pe teritoriul României.

MedLife a analizat 156 de probe recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara).

Potrivit raportului, probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

“În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.

În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

“Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariței unui nou val al pandemiei”, a mai precizat Dr. Dumitru Jardan.

Adițional, echipa de specialiști MedLife anunță că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de Imperial College London[1], publicat la jumătatea lunii noiembrie, deși subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor.

MedLife anunță că vor continua secvențierea genomică pentru a urmări evoluția noilor tulpini care circulă pe teritoriul țării noastre, oferind, astfel, informații relevante care să contribuie la întârzierea și limitarea răspândirii unor noi variante îngrijorătoare ale virusului.

“MedLife a urmărit evoluția tulpinii Alpha (britanice) de la momentul în care nu era nici măcar un caz de infectare cu această variantă pe teritoriul României până când a ajuns varianta dominantă. De asemenea, primele cazuri cu tulpina Beta (sud-africană) de la noi din țară au fost identificate în urma secvențierilor făcute în laboratoarele noastre. În acest fel, ne-am arătat susținerea față de autoritățile române, punând la dispoziție toate datele obținute și oferind tot suportul necesar exclusiv din fonduri proprii ale companiei. În continuare ne vom concetra săptămânal pe secvențierea genomică pentru a identifica noile tulpini și a evalua o eventuală transmitere comunitară, așa cum am făcut-o și în cazul celorlalte tulpini. De altfel, ne-am pregătit cu capacități mari de căutare și evaluare a cazurilor Omicron pentru a face screeneing prin metoda diferențiată " S gene target failure ' și dacă autoritățile vor avea nevoie de ajutorul nostru în acest demers, avem toată disponibilitatea de a amplifica eforturile de screening, dublate desigur pentru siguranță de secvețierea propriu-zisă. Credem cu tărie că aplicarea unei strategii coerente de secvențiere și izolare a cazurilor ar putea duce cel puțin la o întârziere a valului cinci sau la o diminuare a gradului de încărcare a secțiilor de ATI”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

Conform Centrului European pentru Controlul Epidemiilor până ieri erau confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări UE, toate fiind asimptomatice sau cu simptome ușoare. Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat cel puțin un caz confirmat de infectare cu noua variantă a coronavirusului, iar alte cazuri suspecte sunt investigate. În raport, Centrul European pentru Controlul Epidemiilor (ECDC) se mai arată că numărul de infectări ar putea fi mai mare, pe măsură ce autoritățile încă investighează o altă serie de cazuri probabile de infectare cu Omicron.

La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă țări, pe lângă cele 11 din UE – Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

Luni, BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la noua tulpină, deși la momentul actual nu există informații care să confirme că actualul vaccin nu mai este viabil. Marți, șeful Moderna a spus însă că, până acum, cercetătorii înclină să creadă că va fi nevoie de un nou vaccin.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O tânără de 20 de ani și fiica ei de un an și patru luni au fost date dispărute, în Pitești. Poliția cere ajutorul oamenilor
O tânără de 20 de ani și fiica ei de un an și patru luni au fost date dispărute, în Pitești. Poliția cere ajutorul oamenilor

O tânără de 20 de ani a plecat de acasă împreună cu fiica ei de un an și patru luni. Poliția a început căutările.

 

Nouă mașini și un scuter au fost avariate pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitală. Un șofer a provocat daune majore
Nouă mașini și un scuter au fost avariate pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitală. Un șofer a provocat daune majore

Nouă mașini și un scuter au fost avariate pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitală, în urma unei șicanări în trafic, după cum spun martorii.

 

Accident în București. Un copil de 13 ani care fugea de oamenii străzii a fost călcat de o mașină
Accident în București. Un copil de 13 ani care fugea de oamenii străzii a fost călcat de o mașină

Un copil de 13 ani a ajuns la spital, duminică seară, după ce a încercat să traverseze neregulamentar și a fost călcat de o mașină.

 

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.