Șeful NATO, primit la Cotroceni: ”Mulțumesc României. România este de mare importanță”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a venit la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele UE.

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg au susţinut o declaraţie de presă comună, care a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV și pe www.stirileprotv.ro.

România susţine cu fermitate consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am reconfirmat, în dialogul cu secretarul general (n.r. - Jens Stoltenberg), angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar şi de încredere. (...) România susţine cu fermitate consolidarea Alianţei. (...) România s-a angajat pentru 2% (n.r. - din PIB pentru Apărare) şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte, aşa cum s-a stabilit în CSAT, merge în modernizarea Armatei", a spus Iohannis, la conferinţa comună cu secretarul general al NATO.

La rândul său, șeful NATO a mulțumit României

Citește și
Jens Stoltenberg
Stoltenberg, despre intențiile Rusiei privind Tratatul INF: „Discuţiile sunt dificile”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Încă o dată mulțumesc pentru că m-ați primit aici la București. Am avut o întâlnire excelentă, am discutat o gamă largă de chestiuni, care sunt într-adevăr importante pentru toți aliații. NATO se adaptează la un mediu de securitate mai imprevizibil, mai nesigur, și România este de mare importanță în acest context.

Încă o dată mulțumesc pentru contribuția României la adaptarea NATO pentru a putea reacționa la un mediu de securitate mai complex.” - a spus Stoltenberg.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Procesul de adaptare a NATO la noile realități este în desfășurare și trebuie să continue. Obiectivul este asigurarea implementării depline a măsurilor convenite prin efort colectiv.

- Apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult trebuie să rămână o prioritate. Am discutat cu domnul secretarul general despre progresele înregistrate în regiunea noastră.

- Aceste măsuri fac parte dintr-o abordare strategică pe termen lung, care privește întreaga regiunii a Mării Negre.

- Am reușit să facem pe toți aliații să înțeleagă importanța acestei regiuni a Mării Negre. Și am reușit.

- România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea parteneriatului strategic între NATO și Uniunea Europeană.

Sinteza declarațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg:

- Vă felicit pentru prima președinție a Consiliului UE. Mulțumesc România pentru că a făcut din această cooperare o prioritate. 

- Rusia a scos la iveală un nou tip de rachetă care încalcă tratatul. Poate ajunge în orașele europene. A avut 60 de zile pentru a respecta tratatul, iar aceste 60 de zile expiră în 2 zile.

- Vom putea spune bun venit Republicii Macedonia, al 30-lea membru NATO.

- Mă bucur foarte mult pentru eforturile de apărare ale UE, pentru că contribuie la industria de dezvoltare a apărării. Și UE și NATO colaborează mai strâns acum. Obiectivele sunt complementare și nu concurente.  Eforturile UE pentru apărare trebuie să fie complemetare și nu concurente cu cele ale NATO.

Klaus Iohannis:

- Complementaritatea eforturilor de modernizare de dotare între NATO și UE este vitală. Nu-și dorește nimeni să creeze o competiție, o concurență între NATO și UE.

- A doua chestiune. Au fost voci care la un moment dat au afirmat că Europa face prea puțin pentru apărarea proprie. Iată că acum face. Va fi un beneficiu net pentru NATO. Faptul că UE a dezvoltat proiecte comune, arată că noi am înțeles că trebuie să jucăm un rol important în NATO.

Jens Stoltenberg:

- Sunt bucuros să văd o creștere mare a cheltuielilor pentru apărare. Înțeleg că cifra de 2 % va fi atinsă și România este foarte aproape și sper că anul acesta va reuși să atingă cei 2 %.

- Facem progrese în această direcție, iar România face și ea parte din acest progres.

Klaus Iohannis:

- În CSAT am luat aceste chestiuni în discuție de la încept și ne-am dat seama că avem o oportunitate strategică. Avem un plan pentru 10 ani. Asta face posibilă achiziții care nu au fost până acum la îndemâna armatei.

- Avem programe strategice în desfășurare. Apar sincope, apar probleme neorevăzute și toate astea trebuie depășite.  În CSAT am discutat în fiecare an cum adaptăm aceste probleme strategice. De ce nu se avansează cu achiziția de corvette o să vă explice mai bine ministerul Apărării.

- Răspunsul concret la licitația cu corvette când ministerul primește răspuns la acea sesizare, având, zic ei, niște elemente de incertitudine. Nu este un angajament al Guvernului, ci al României, și vom duce aceste lucruri la bun sfârșit.

Tot astăzi, preşedintele Iohannis îl va primi şi pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, prezidează reuniunea informală a miniştrilor apărării şi pe cea a miniştrilor de externe. Cele două evenimente sunt găzduite de Preşedinţia României la Consiliul UE.

Mogherini va susţine joi o conferinţă de presă comună alături de ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Palatul Parlamentului. De asemenea, ea va avea o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Vineri, Înaltul Reprezentant al UE va susţine o conferinţă de presă comună alături de ministrul de Externe, Teodor Melescanu, la Palatul Băncii Naţionale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reuniune informală a miniștrilor europeni ai Apărării, miercuri și joi, la București
Reuniune informală a miniștrilor europeni ai Apărării, miercuri și joi, la București

O reuniune informală a miniștrilor Apărării din țările membre ale Uniunii Europene va avea loc, miercuri și joi, la București. Aceasta va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Stoltenberg, despre intențiile Rusiei privind Tratatul INF: „Discuţiile sunt dificile”
Stoltenberg, despre intențiile Rusiei privind Tratatul INF: „Discuţiile sunt dificile”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Rusia nu a manifestat nicio intenție de a renunța la programul de rachete dezvoltat cu încălcarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). 

Jens Stoltenberg a vorbit despre scutul de la Deveselu, după întâlnirea cu Dăncilă
Jens Stoltenberg a vorbit despre scutul de la Deveselu, după întâlnirea cu Dăncilă

Contribuțiile României la NATO fac Alianța mai puternică și mai sigură, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii avute la Bruxelles cu premierul Viorica Dăncilă.

NATO încearcă să salveze Tratatul INF. Ce spune Kremlinul despre noile rachete
NATO încearcă să salveze Tratatul INF. Ce spune Kremlinul despre noile rachete

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face eforturi pentru menţinerea tratatului forţelor nucleare intermediare

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.