Parlamentarii care vor să schimbe sistemul de notare. Ce cred despre elevii care chiulesc

×
Codul embed a fost copiat

Copiii sunt intimidați de notele mici pe care le primesc la sport și din această cauză chiulesc și ajung obezi, susțin aleșii.

Este concluzia mai multor parlamentari, care propun ca la ora de educaţie fizică, elevii să primească doar calificative, de la foarte bine, la insuficient.

În acest fel, cei care nu sunt sprinteni nu și-ar strica nici media generală, nici șansele de a ajunge la un liceu bun. Profesorii susțin însă că ei dau note pentru efortul depus, și nu pentru performanțe, astfel că elevii nu au de ce să se teamă.

De ce chiulesc copiii de la sport

La clasele mici, pentru majoritatea elevilor, ora de sport înseamnă joacă şi fericire. Odată cu creşterea vârstei însă, copiii fug de educaţie fizică şi astfel se dezvolta sedentarismul, potrivit dascălilor.

„Dacă voi transpira în urma unui efort fizic, nu mă simt conforabil la celelalte ore, pentru fete, am asistat, ca profesor, la discuţia asta la o clasă de a mea. Dacă stai o oră cu placa în păr şi vii la şcoală şi ţi se încreţeşte părul, nu mai eşti ok după”, spune Dumitru Tudosiu, inspector general ISJ Argeș.

Citește și
pasari pe terenul de sport
Liceul unde elevii nu pot folosi terenul de sport din cauza păsărilor. "Cândva le omoram"
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Parlamentarii care propun evaluarea cu calificative au însă o altă explicaţie pentru lipsa de interes a elevilor. Potrivit proiectului de lege, "copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitaţi de condiţia fizică" la anumite exerciţii şi de aceea renunţa la orele de mişcare.

„E foarte bine aşa, că aia mai plinuţi nu pot să depună efort mai mare aşa şi nu trebuiesc nici ei marginalizaţi”, spune o bunică.

„Este într-adevăr importantă şi nota pentru cei care doresc să înveţe într-un liceu bun, într-adevăr poate să influenţeze. Dacă nu sunt buni la sport şi doamna sau domnul de sport consideră că nu au făcut o probă bine”, mai spune o femeie. 

Care este părerea elevilor

Părerile elevilor, legate de punctarea lor cu calificative la sport, şi nu cu note, sunt împărţite.

„Am avut nişte probleme cu încheieturile. Domnul profesor nu m-a înţeles şi mi-a stricat media, după am ajuns să-mi iau scutire şi acum sunt scutită pe tot parcursul anului”, spune o elevă. 

Reporter: Ce notă ai la sport?
Elevă: 10, pentru că domn profesor ţine cont de faptul că noi avem iniţiativă şi participăm. Ne facem exerciţiile şi ţine cont de aceste lucruri.
Reporter: Ţi-ar conveni mai mult să vă dea calificative, decât note?
Elevă: Nuuu, note!

„Am avut situaţii în care mi s-a pus şi nota 2. Nu este deloc ok, pentru că sunt persoane care nu pot să facă sporturi, nu au condiţie fizică”, spune o altă elevă. 

„Nu sunt dezavantajaţi aceşti copii în niciun caz, la note, ba din contră, sunt încurajaţi”, spune Veronica Vișan, profesor de sport. 

Profesorii de la alte discipline spun că fiecare copil ale propriile înclinaţii, dar nu poate fi notat doar la materiile la care excelează.

„Sunt şi elevi care se descurcă mai greu la matematică, asta nu ar însemna că să fie calificative pentru materia respectivă”, este de părere Cristina Tănase, profesor matematică Liceul Teoretic "Ion Cantacuzino" Pitești.

Unii dascăli se tem că iniţiativa depusă la Camera Deputaţilor ar putea avea efectul invers. Adică le-ar da de înţeles elevilor că sportul este o disciplină mai puţin importantă, care poate fi ignorată. Iar cifrele legate de obezitatea în rândul copiilor nu sunt deloc de neglijat.

În România, un copil din doi are probleme cu greutatea, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, la obezitate infantilă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Beneficiile dorite de tinerii angajați de la patroni, în afara salariilor
Beneficiile dorite de tinerii angajați de la patroni, în afara salariilor

Cadouri, reduceri la sălile de sport ori la spa şi tichete de vacanţă. Asta îşi doresc, mai nou, angajaţii tineri de la patronii lor ca beneficii în afara salariilor.

Liceul unde elevii nu pot folosi terenul de sport din cauza păsărilor.
Liceul unde elevii nu pot folosi terenul de sport din cauza păsărilor. "Cândva le omoram"

Elevii de la un liceu din California se bucurau că au un teren de sport nou amenajat. 

Cum se distrează tinerii care nu merg la mall sau în cluburi.
Cum se distrează tinerii care nu merg la mall sau în cluburi. "Tragi după cine vrei"

Odată cu venirea primăverii, parcă înflorește dorința tinerilor de a-și petrece timpul în aer liber, departe de cafenele și mall-uri.

Profesor condamnat pentru hărțuirea unei eleve: ”Îmi eşti dragă! Hai să-ți fac un cadou”
Profesor condamnat pentru hărțuirea unei eleve: ”Îmi eşti dragă! Hai să-ți fac un cadou”

Un profesor de sport dintr-un liceu din Pașcani, judeţul Iaşi, a fost condamnat în prima instanţă la trei luni de închisoare cu suspendare pentru hartuirea sexuală a unei eleve.

Recomandări
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă

Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.