Ministrul de Interne explică de ce nu au intervenit jandarmii în forță în criza de la metrou

Sindicaliștii au blocat activitatea metroului și au creat haos în Capitală. Sute de mii de bucureșteni au fost afectați
StirilePROTV

Jandarmii nu au intervenit în forță în criza de la metrou pentru că era nevoie în acest sens de un ordin scris de la Prefectul Bucureștiului, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că în gestionarea crizei de la metrou nicio autoritate a statului nu a fost lăsată singură, menţionând că au fost aplicate 109 sancţiuni, în valoare de 145.000 de lei, iar jandarmii puteau interveni doar printr-un ordin scris al prefectului.

"Aş vrea să spun de la început că în gestionarea crizei de la metrou de la sfârşitul săptămânii trecute nimeni şi când spun nimeni mă refer la autorităţile statului nu a fost lăsat singur. Am fost în permanenţă în legătură cu ministrul Transporturilor, cu prim-ministrul şi cu vicepremierul Dan Barna şi cu toate instituţiile statului responsabile cu gestionarea acestei crize", a afimat Bode, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL.

El a adăugat că MAI a acţionat conform prevederilor în vigoare, cu 870 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali.

"Pentru menţinerea ordinii şi pentru siguranţa cetăţeanului am agreat o serie de măsuri aplicate de către efectivele Ministerului de Interne. În primul rând, la prima oră a dimineţii, am interzis accesul cetăţenilor în staţiile de metrou. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram prezenţi cu efectivele MAI şi bucureştenii obişnuiţi să acceseze metroul în fiecare dimineaţă intrau în staţiile unde era deja acel protest în desfăşurare? Am suplimentat efectivele MAI pentru fluidizarea traficului la suprafaţă şi pentru a-i determina pe oameni să respecte regulile de protecţie în staţiile STB. Vrea să spun că am avut o discuţie, în primele ore ale dimineţii, cu domnul primar general Nicuşor Dan şi, aşa cum aţi putut observa, STB a suplimentat numărul de autobuze cu aproape 15%. De asemenea, noi am crescut numărul de intersecţii în care circulaţia era dirijată de poliţişti de la 42 la 74, am suplimentat efectivele de jandarmi, atât de la suprafaţă, cât şi în interiorul staţiilor de metrou. Am avut, gradual, de dimineaţă până la orele 22,00 când circulaţia a fost reluată, aproximativ 870 de active, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali", a afirmat Lucian Bode.

Citește și
Liderul de sindicat de la metrou le cere sindicaliștilor să-l atace pe ministru după trimiterea Corpului de Control
Liderul de sindicat Ion Rădoi, despre protestul de la metrou: ”Cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

 

109 amenzi de 145.000 ei pentru protestarii de la metrou

 

Ministrul a amintit că au fost identificate persoanele care nu au respectat prevederile legale care vizează, pe de o parte, organizarea de adunări publice în spaţii închise şi, pe de altă parte, măsurile sanitare pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

"Am legitimat 270 de persoane şi am aplicat 109 sancţiuni în valoare de 145.000 de lei. Legea a fost aplicată şi s-au declanşat două anchete penale: una pentru încălcarea prevederilor Legii 62/2011 privind dialogul social, pentru neasigurarea serviciilor de transport la cel puţin o treime din activitatea normală, iar cea de a doua acţiune vizează trimiterea sesizării făcute de Metrorex către DIICOT pentru infracţiuni cuprinse în Legea de combatere a terorismului. În paralel cu aceste acţiuni, efectivele de jandarmi au fost pregătite pentru intervenţie în perspectiva unui ordin dat de prefect pentru evacuarea staţiei de metrou", a adăugat Bode.

Potrivit acestuia, intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect.

"Doresc să lămuresc că prevederea legală din articolul 29 este că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei foloseşte armamentul din dotare cu muniţia aferentă, vestă antiglonţ, scutul de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public, privat şi care avertizaţi şi somaţi au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică - şi aici suntem - desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii în locurile publice şi în alte obiective importante. Articolul 34 precizează că intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect sau înlocuitorul acestuia. În această situaţie am fost în ceea ce priveşte intervenţia despre care unii vorbeau în spaţiul public", a explicat ministrul de Interne.

 

Bode: ”Mă bucur că rațiunea și dialogul au învins”

 

Lucian Bode a arătat că, până să se ajungă la emiterea acestui ordin, a fost iniţiat dialogul cu Metrorex şi sindicaliştii de la Metrou, după o discuţie cu prefectul Capitalei.

"Aşa cum am transmis la finalul negocierilor cu domnul prefect, îl felicit pentru modul în care a gestionat acest dialog între cele două părţi, mă refer la Metrorex, pe de o parte, şi reprezentanţii sindicatului, pe cealaltă parte. În astfel de situaţii cred că trebuie să acţionăm cu multă responsabilitate şi mă bucur că raţiunea şi dialogul au învins. Condamn astfel de acţiuni complet iresponsabile prin care un oraş întreg a fost blocat, iar populaţia a fost expusă unor riscuri mari de sănătate. Cu toţii suntem conştienţi de misiunea pe care o avem şi acţionăm în baza unui singur principiu: nimeni nu este mai presus de lege. Faptul că 400 - 500 de oameni au avut impresia că pot bloca o linie vitală de activitatea unui oraş - transportul public cu metroul, fără să existe consecinţe, faptul că a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor a fost o mare greşeală, care, după cum bine se ştie, a fost sancţionată conform legii", a subliniat Lucian Bode.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată de vineri seară, de la ora 22.00. Anunțul Metrorex
Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată de vineri seară, de la ora 22.00. Anunțul Metrorex

Compania Metrorex a anunţat, vineri seară, că a fost reluată, la ora 22.00, circulaţia trenurilor de metrou „în siguranţă şi conform graficelor obişnuite pe toate magistralele".

Liderul de sindicat Ion Rădoi, despre protestul de la metrou: ”Cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg”
Liderul de sindicat Ion Rădoi, despre protestul de la metrou: ”Cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg”

Acţiunea de protest de la metrou a fost organizată ca urmare a nemulţumirilor sindicaliştilor determinate de intenţia Metrorex de a micşora salariile angajaţilor şi de a disponibiliza personal şi nu are legătură cu spaţiile comerciale, a declarat Ion Rădoi.

Sute de sindicaliști au protestat la metrou cu muzică. Circulația trenurilor va fi reluată sâmbătă dimineață
Sute de sindicaliști au protestat la metrou cu muzică. Circulația trenurilor va fi reluată sâmbătă dimineață

A fost haos vineri în Capitală, cu blocaje în traficul de suprafaţă, după ce angajaţii Metrorex au declanşat un protest şi nu au mai permis accesul călătorilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.