Incendiile de vegetație fac ravagii și în România. Focul poate izbucni și de la o sticlă aruncată pe câmp

×
Codul embed a fost copiat

Este extrem, de cald în România, iar pompierii care au stins până acum peste 3 mii de incendii de vegetație avertizează că pericolul crește pe măsură ce înaintăm în luna august.

Tocmai de aceea, incendiile de pădure au fost incluse într-o strategie națională, privind dezastrele naturale, iar potrivit responsabililor, cele mai expuse zone sunt în vestul și sud-vestul țării. Neglijența și focurile puse necontrolat pentru curățarea terenurilor, rămân cauzele principale ale nenorocirilor. Însă, în anumite cazuri vegetația se poate aprinde și de la soarele puternic.

În județul Giurgiu, în localitatea Vedea, alarma pompierilor a sunat de 5 ori, marți, până la orele prânzului. Au fost chemați să intervină de urgență la diferite incendii de vegetație unele aproape de casele oamenilor.

Nicoleta Beianu, purtător de cuvânt al ISU Giurgiu: “Se poate propaga foarte repede, în condiții de caniculă flăcările pot ajunge repede la solarii la case. Un singur caz (de autocombustie- n.red.) am avut anul acesta, o miriște de grâu care s-a aprins din cauza razelor solare".

Gunoaiele aruncate peste tot nu doar că poluează natura, dar pot fi un punct de plecare pentru aceste incendii devastatoare de vegetație. Sticlele pot acționa ca o lupă sub razele soarelui. Într-un unghi potrivit pot concentra un fascicul de lumina care să incendieze cu ușurință vegetația uscată.

Citește și
Incendiu în Grecia
Incendii și vreme extremă în Grecia. Cel puţin 16 persoane spitalizate din cauza "valului istoric de căldură"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Anul trecut numai în județul Giurgiu au fost peste 1100 de incendii de vegetație. Cele mai multe, spun pompierii, au pornit după ce localnicii au dat foc resturilor de pe câmp deși acest lucru este interzis prin lege.

Nicoleta Beianu, purtător de cuvânt al ISU Giurgiu: “Ultimul în iulie la liziera de pădure au intervenit mai bine de 8 ore și pompieri din București”.

Nici nu au apucat să stingă primul incendiu că alarmă a sunat iar. Un alt foc izbucnise în apropiere.

La doar 3 km de locul unde pompierii au stins un alt incendiu de vegetație, ard alte resturi aprinse între două culturi de porumb, una verde și una uscată.

Inspectoratului general pentru situații de urgență a clasat incendiile de vegetație că fiind un risc național și a elaborat o strategie de intervenție dar și o harta a pericolelor.

La Cavnic, în Maramureș, în urmă cu un an, a izbucnit un incendiu care a mistuit două hectare de pădure. Pompierii s-au luptat câteva zile cu focul.

"Din păcate se văd și acum după un an de zile efectele negative ale incendiului. Arboretul este râncet aproape uscat, iar subarboretul a dispărut în totalitate. Mult mai greu se va regenera după incendiu”, a explicat un bărbat.

Pădurarii le atrag atenția turiștilor să își strângă gunoaiele și mai ales să nu facă focul sau să își lase țigările aprinse.

Inginer Gheorghe Pop, Ocolul Silvic Baia Sprie: "O primă cauză ar putea fi o țigară aruncată de un turist, un foc la marginea pădurii nesupravegheat de cel care l-a făcut sau scăpat de sub control sau se poate aprinde la temperaturi de peste 30 de grade dintr-un ciob de sticlă care se gașește în fondul forestier și să ia foc singur. Se poate extinde focul inclusiv la casele oamenilor și poate provoca pierderi de vieți omenești".

Odată aprins un incendiu de pădure este greu de stins. Mașinile pompierilor ajung cu greu, iar la nivel național avem doar elicoptere care pot să transporte apă. Armata română are o singură aeronava care poate fi echipată pentru stingerea incendiilor. Avionul de tip spartan poate transporta 6 tone de apă în 6 containere. A fost folosit în acest scop de 3 ori în țară și în străinătate. Ultima dată în 2019 , în munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara. În urmă cu 3 ani echipajul a intervenit și la incendiile devastatoare din Grecia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Incendiile de vegetație fac ravagii în Turcia. Flăcările amenință hotelurile, iar turiștii sunt evacuați de pe plaje
Incendiile de vegetație fac ravagii în Turcia. Flăcările amenință hotelurile, iar turiștii sunt evacuați de pe plaje

Incendiile de vegetaţie din sudul Turciei au făcut deja opt victime, iar turiștii sunt evacuați de pe plaje în Bodrum, Marmaris şi Antalya, unde flăcările amenință inclusiv hotelurile.

Incendii și vreme extremă în Grecia. Cel puţin 16 persoane spitalizate din cauza
Incendii și vreme extremă în Grecia. Cel puţin 16 persoane spitalizate din cauza "valului istoric de căldură"

Cel puţin 16 persoane au fost spitalizate în Grecia, cu probleme respiratorii, din cauza "valului istoric de căldură" care a cuprins această ţară, producând numeroase incendii de vegetaţie, transmite duminică DPA care citează televiziune elenă de stat.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.