Detalii neștiute despre legătura dintre Daisy și Lilibet. „Regina scrumierelor” a domnit în umbra reginei Elisabeta a II-a

regina danemarcei si regina marii britanii
Getty

Popularul monarh danez, regina Margareta a II-a, a anunţat în discursul dedicat Anului Nou că va abdica după 52 de ani pe tron.  

Cunoscută pentru înclinațiile sale artistice și pentru alegerile sale vestimentare, regina Margareta a II-a a Danemarcei, în vârstă de 82 de ani, a devenit, după moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, singura regină regentă din lume, cel mai longeviv șef de stat din Europa și cel mai longeviv monarh care a domnit cel mai mult pe scena internațională, cu excepția sultanului Bruneiului.

Porecla „Daisy”

Ea a participat la funeraliile grandioase ale reginei Elisabeta a II-a alături de fiul ei, prințul moștenitor Frederik. Ea a fost chiar surprinsă vărsând o lacrimă la Westminster Abbey, acolo unde a fost depus sicriul monarhului britanic.

Margreta este verișoară de gradul al treilea cu regina Elisabeta a II-a. Cele două sunt strănepoatele reginei Victoria, iar prietenia lor se întinde pe parcursul a zeci de ani.

Citește și
Danemarca înregistrează în 2023 cea mai mare cantitate de precipitaţii
Precipitaţii record în Danemarca în 2023, consecinţă a schimbărilor climatice
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ambele împărtășeau pasiunea pentru câini, dar și pentru ținutele vestimentare viu colorate. Cele două chiar se alintau reciproc – își spuneau „Daisy” și „Lilibet”.

La aflarea veștii decesului reginei britanice, Margareta a devenit primul monarh străin care i-a adus un omagiu Majestății Sale, scriindu-i o scrisoare emoționantă regelui Carol al III-lea în care își exprima condoleanțele.

„Îți trimit ție și Camilei cele mai calde gânduri și rugăciuni. A fost o figură impunătoare printre monarhii europeni și o mare inspirație pentru noi toți. Ne va lipsi teribil. Cei 70 de ani de domnie și de serviciu pentru poporul Regatului Unit, al regatelor și al Commonwealth-ului reprezintă o realizare remarcabilă și fără precedent. Ne vom aminti mereu de contribuțiile ei importante la dezvoltarea și prosperitatea acestora", a spus ea.

Înainte de jubileul de platină al Elisabetei, regina Margareta a acordat un interviu pentru ITV News, în care a spus că monarhul britanic a fost o „mare sursă de inspirație" pentru ea.

„Avea 26 de ani când a devenit regină. Când am crescut, speram să nu fiu atât de tânără când tatăl meu va muri. A făcut o impresie enormă asupra mea. Faptul că ea își dedica viața. Am înțeles ce însemna asta. Asta este pentru toată viața. Acesta este scopul vieții mele. Și știu că și ea înțelege asta. Când creșteam, mama și tata îmi spuneau: "Uită-te la ce fac ei în Anglia" și am putut vedea că se poate face și că merită și că poți trăi o viață foarte plină, chiar și cu un program încărcat și o slujbă solicitantă", a spus Margreta.

Domnia reginei Margareta a II-a a Danemarcei

Margreta s-a născut la 16 aprilie 1940, fiind cel mai mare copil al lui Frederic al IX-lea al Danemarcei și al lui Ingrid al Suediei, sosind pe lume la doar o săptămână după ce Germania nazistă i-a invadat patria.

Ea și cele două surori mai mici ale sale, prințesa Benedikte și prințesa Anne-Marie, au fost crescute la Palatul lui Frederic al VIII-lea de la Amalienborg din Copenhaga și la Palatul Fredensborg din nordul Zeelandei.

A devenit moștenitoare prezumtivă înaintea unchiului său, prințul Knud, datorită unui amendament constituțional intrat în vigoare în 1953, fără de care ar fi fost împiedicată să intre în istorie ca prima femeie care se află pe tronul Danemarcei de când omonima sa, Margareta I, a condus regatele scandinave între 1375 și 1412.

Cea de-a doua Margareta nu a purtat efectiv coroana până la moartea tatălui ei, la 14 ianuarie 1972, când avea 32 de ani, cu șase ani mai în vârstă decât Elisabeta când i-a venit vremea, de unde și importanța exemplului ei.

Până atunci, ea studiase la Cambridge și la Sorbona, făcuse un turneu în America și îi cunoscuse pe Elvis Presley, Dean Martin și Jerry Lewis. S-a căsătorit în iunie 1967 cu diplomatul francez Henri de Laborde de Monpezat, cu care a avut doi fii, Frederick și Joachim.

Poet amator și viticultor pasionat, îndrăgostit de sculptură, prințul Henrik se pare că s-a simțit mai puțin confortabil cu faptul că a fost numit prinț consort (și nu rege) decât prințul Philip al Marii Britanii, dar și-a îndeplinit totuși îndatoririle până la moarte, în februarie 2018, la vârsta de 81 de ani.

„Regina scrumierelor”

Margareta s-a dovedit a fi un monarh extrem de popular pe tot parcursul domniei sale, în ciuda faptului că, ocazional, a indignat publicul cu felul său de a fi, uneori inadecvat, din timpul discursurilor televizate, în special în primele zile ale pandemiei de coronavirus.

Este cunoscută pentru pasiunea sa pentru ilustrații (Stăpânul inelelor de JRR Tolkien), costume, scenografie și arheologie, precum și pentru refuzul său simpatic și tranșant de a se lăsa de fumat, un obicei care a făcut-o să fie supranumită „regina scrumierelor".

Conform ABC News, regina Danemarcei fuma în trecut chiar și trei pachete de țigări pe zi. 

Gusturile sale vestimentare deosebite au stârnit, de asemenea, dispute. Un exemplu deosebit de strident a fost o pelerină de ploaie înflorată, pe care a purtat-o la aniversarea a 70 de ani de la nașterea reginei Sonja a Norvegiei, în 2007.

British Vogue a scris despre regina Danemarcei că este „o eroină necunoscută a stilului".

În apărarea hainei de ploaie, scriitorul de modă Anders Christian Madsen a scris: „Excentrică la suflet, s-a gândit că aceasta ar înveseli zilele gri de vară când trebuia să debarce de pe iahtul regal în ploaie. Ea a creat o garderobă regală suspendată între fantezie și istorie".

„Ea îi eclipsează pe toți. Nu-i pasă ce cred ceilalți. Ea are această viziune dramatică despre cum poți influența percepția publicului despre tine prin intermediul hainelor tale. Interesul ei pentru istoria atât a familiei sale, cât și a monarhiei, se vede în rochiile ei", a spus designerul Julie Brogger, conform Independent

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cine este Frederik, viitorul monarh al Danemarcei. Porecla sa este „Pingo”
Cine este Frederik, viitorul monarh al Danemarcei. Porecla sa este „Pingo”

Prinţul moştenitor Frederik, viitorul monarh, era cunoscut în Danemarca ca un petrecăreţ la începutul anilor 1990, dar percepţiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în ştiinţe politice.

Precipitaţii record în Danemarca în 2023, consecinţă a schimbărilor climatice
Precipitaţii record în Danemarca în 2023, consecinţă a schimbărilor climatice

Danemarca înregistrează în 2023 cea mai mare cantitate de precipitaţii anuale măsurată până în prezent, a anunţat miercuri institutul meteorologic naţionali DMI, potrivit AFP.

 

România, debut în forță la Mondialul de handbal din Danemarca. „Tricolorele” au defilat în fața naționalei din Chile
România, debut în forță la Mondialul de handbal din Danemarca. „Tricolorele” au defilat în fața naționalei din Chile

Naţionala de handbal feminin a României a debutat cu victorie, la Herning, vineri, de Ziua Naţională, în grupa E a Campionatului Mondial, găzduit de Danemarca, Suedia şi Norvegia. „Tricolorele” s-au impus categoric, cu scorul de 44-19 (25-6).

Reinventând Roșia Montană. Tică Darie, antreprenorul care a lăsat Danemarca pentru un business local în inima Apusenilor
Reinventând Roșia Montană. Tică Darie, antreprenorul care a lăsat Danemarca pentru un business local în inima Apusenilor

Mulți fug de locurile cu probleme, dar nu și Tică Darie. A renunțat la studii în Danemarca pentru a porni o întreprindere socială în Apuseni, la Roșia Montană.  

Momentul în care un tânăr își tatuează mușcătura iubitei sale pe braț. Imaginile au devenit virale pe TikTok
Momentul în care un tânăr își tatuează mușcătura iubitei sale pe braț. Imaginile au devenit virale pe TikTok

Decizia unui tânăr de a-și tatua mușcătura iubitei sale pe braț a stârnit reacții controversate. Angajații salonului de tatuaje din Danemarca au postat imaginile pe TikTok, iar videoclipul s strâns 12 milioane de vizualizări.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.