Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii

×
Codul embed a fost copiat

Luna sărbătorilor înseamnă cămări și frigidere pline. Cu greu vom găsi loc pentru preparatele din carne, legume, fructe și prăjituri.

Multe ajung în coșul de gunoi, pentru că nu știm să le păstrăm. Pe rețelele de socializare apar tot mai multe sfaturi despre cum să depozităm alimentele asfel încăt să evităm risipa.

Miruna Lică are peste 100.000 de urmăritori în online. Nu pleacă la cumpărături fără o listă stabilită, mai ales în această perioadă.

Miruna Lică, blogger de cooking: „În fiecare an observ familii care merg în supermarketuri și care pleacă de acolo cu câte două cărucioare pline vârf. N-am înteles niciodată de ce încă se mai întâmplă lucrul ăsta. În primul rând ar trebui să facem o listă cu preparatele pe care vrem să le pregătim pentru acea sărbătoare și din punctul meu de vedere ar trebui să fie lista pentru Crăciun și lista pentru revelion, niciodată combinate. Și să folosim și resturile.”

Specialiștii din industria alimentară ne recomanda să evitam să păstram ouăle și laptele, pe ușa frigiderului, acolo unde temperatura este cea mai ridicată, ci deasupra lăzii pentru fructe și legume.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, nu spălați ciupercile înainte să le așezați în frigider și păstrați separat de restul legumelor conopida și broccoli.

Castraveții, vinetele și ardeii stau bine la temperatura camerei.

Delia Dinu, director de operațiuni supermarket online: „Este foarte greșit bananele să le depozităm în frigider. Bananelor nu le place frigiderul, de fapt. Temperatura cea mai ok pentru banane este 15 grade. Și dacă ai luat prea multe banane ce ar fi să le tai și să le pui în congelator, să le folosești mai târziu la un smoothie. Dacă avem usturoi verde cu siguranță trebuie să-l punem la 0-4 grade, dacă avem usturoi uscat este temperatura undeva la 12 grade, o temperatură de cămară, cum aveau bunicii noștri. Ceapa uscată, usturoi, cartofii, morcovii iubesc această temperatură, nu frigiderul.”

Potrivit Comisiei Europene, în România se aruncă cinci milioane de tone de mâncare în fiecare an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.