Moțiune simplă împotriva ministrului Educației. USR: Sorin Cîmpeanu a lovit la temelia învățământului românesc

Sorin Cîmpeanu
Inquam Photos / George Calin

Biroul Național al USR a decis, marți, să depună moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Deputații USR susțin că ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, alături de patronul programului fantomă „România educată”, a lovit la temelia învățământului românesc.

„Depunem moțiune simplă împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul «România anti-educată», în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la BAC și a crescut rata de abandon școlar. Sorin Cîmpeanu este ministrul care protejează plagiatele și pe plagiatori în loc să fie un gardian al integrității academice. Îl vom chema pe ministrul Cîmpeanu în fața Parlamentului, sper să nu se sustragă controlului parlamentar, așa cum au făcut colegii săi de Guvern, Sorin Grindeanu și Lucian Bode”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

USR spune că, în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu, Educația a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, acesta fiind unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani. Ținta prevăzută în Legea educației naționale este de 6%.

„Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situație, căci este prea preocupat să anunțe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări și fără a ține cont de opiniile actorilor din sistem”, transmite USR.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

USR mai spune că noua lege a Educaţiei, dincolo de faptul că ministrul Sorin Cîmpeanu tot vorbeşte de ea din 2014, pe când făcea parte din echipa Ponta, nu pare să se schimbe nici acum nimic profund din sistemul putred.

Nici PNL şi PSD, nici ministrul Cîmpeanu, care are la activ patru partide (Partidul Conservator, ALDE, Pro România, PNL), nu vor depolitizarea sistemului de învăţământ, mai spun cei de la USR.

Deputații USR mai spun că în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, avem cel mai mic număr istoric de copii înscriși la bacalaureat, avem 40.000 de elevi „lipsă” între momentul bacalaureatului și momentul începerii clasei a XII-a (respectiv, a XIII-a, la seral) și alți 17.000 de elevi de clasa a VIII-a „pierduți” (diferența între numărul copiilor înscriși la examenul de Evaluare Națională și numărul copiilor care figurau în clasa a VIII-a în luna aprilie 2022).

„Avem a doua cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană în condițiile în care pandemia și-a pus amprenta, iar ministrul Cîmpeanu nu a fost capabil să extindă programele care pot ajuta copiii defavorizați din România să se țină de școală, gen „Masa caldă în școli” și „Școala după școală”.

Și tot în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, când este vorba de mediul rural întâlnim zilnic statistici greu de imaginat: 6 din 10 copii din mediul rural merg pe jos la școală, 4 din 10 copii adună absențe pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, 2 din 10 copii nu au suficientă mâncare și așa mai departe”, se arată în mesajul USR.

Cei de la USR mai susțin că ministrul Cîmpeanu se mulțumește să constate, cu detașare, că „am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Cu aceeași detașare privește rezultatele de la testele PISA, grevele din creșele din România, faptul că profesorii nu au nici astăzi salariile prevăzute de lege sau sumele ridicole ce sunt decontate elevilor pentru transportul județean.

„Pentru toate aceste motive și multe altele, Sorin Cîmpeanu, atât de incompetentul ministru al Educației și apărătorul plagiatorilor, trebuie să plece. Educația reprezintă șansa de modernizare a României, iar copiii noștri merită o șansă. Pe care nu o vor avea cu acest impostor la cârma ministerului Educației”, spun cei de la USR.

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta din decembrie 2014 până în noiembrie 2015. Ulterior, Cîmpeanu a obținut un mandat de deputat în circumscripția București din partea ALDE. În 2017, Cîmpeanu părăsește ALDE și devine co-fondator al partidului Pro România.

În decembrie 2019, Sorin Cîmpeanu părăsește Pro România, iar în ianuarie 2020 se alătură Partidului Național Liberal. Pe listele PNL, Sorin Cîmpeanu obține un mandat de senator și este numit ministru al educației în Guvernul Florin Cîțu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Proiect antidrog în liceele din Alba. Sute de elevi trag un semnal de alarmă asupra acestui fenomen
Proiect antidrog în liceele din Alba. Sute de elevi trag un semnal de alarmă asupra acestui fenomen

La Alba, sute de elevi de la liceele din oraș au participat la o competiție inedită, care trage un semnal de alarmă asupra consumului de droguri.

Înscriere la creșă și grădiniță 2024. De ce documente ai nevoie și criteriile de departajare
Înscriere la creșă și grădiniță 2024. De ce documente ai nevoie și criteriile de departajare

Perioada pentru înscrierea copiilor la creșă și grădiniță a început pe data de 27 mai. Între 27 mai și 14 iunie, părinții pot depune o cerere în care pot alege trei opțiuni de creșe sau grădinițe unde doresc să-și înscrie copilul.

Sute de părinți au stat la coadă pentru a-și înscrie copiii la grădinițe. „Am stat aici de m-au uitat sfinții”
Sute de părinți au stat la coadă pentru a-și înscrie copiii la grădinițe. „Am stat aici de m-au uitat sfinții”

În prima zi de înscriere, la creșe și grădinițe, părinții au stat de cu seara în fața porților, iar alții s-au trezit în zori ca să fie siguri că vor prinde un loc.  

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.