Dezghețarea frigiderului: când este necesară pentru ca acesta să consume mai puțin curent electric

Dezghețarea frigiderului
Shutterstock

Frigiderul face parte din clasa aparatelor electrocasnice care consumă cea mai multă energie, asta pentru că este pornit 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

Consumul de curent electric al frigiderului depinde de mai mulți factori, printre care:  clasa energetică, temperatura la care este setat termostatul și cât de des se dezgheață acesta.

Semnul că trebuie să dezgheți frigiderul

Frigiderul trebuie dezghețat imediat când stratul de gheață depășește 3 sau 4 milimetri grosime. Un strat gros de gheață va împiedica răcirea corectă a alimentelor care în final va duce la alterarea acestora. Pe lângă asta, odată dezghețat frigiderul, acesta va consuma mai puțin curent electric.

Pașii și regulile de aur de urmat când dezgheți frigiderul

Dezghețarea frigiderului nu este cea mai plăcută sarcină, dar este foarte utilă pentru a păstra funcțional cât mai mult timp frigiderul și pentru a reduce consumul de energie electrică.

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să dezgheți frigiderul este să îl scoți din priză și să lași ușa sau ușile deschise pentru ca aerul cald să pătrundă în interior.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Al doilea pas este să scoți toate alimentele din el. Aceasta fiind și o ocazie bună pentru a vedea dacă sunt alimente care trebuiesc aruncate.

Potrivit specialiștilor de la WebMD, carnea de vita proaspătă poate rezista in frigider una-două zile la temperatura de 5 grade Celsius și trei-patru luni la congelator, la temperatura de -18 grade Celsius.

Un lucru important de reținut este că unele alimente, odată ce au fost dezghețate, nu se recomandă să mai fie puse în congelator. De exemplu, carnea de pui. 

Al treilea pas este să scoți toate sertarele și să le pui în cadă sau în chiuvetă și să adaugi peste ele puțin detergent, după care să le cureți temeinic.

Al patrulea pas este să iei tăvițe și să le așezi în figider pentru a strânge apa care se va scurge odată cu topirea gheții.

După ce s-a topit gheața din frigider urmează curățarea acestuia. Pentru o curățare rapidă a frigiderului, specialiștii recomandă să se dizolve o linguriță de bicarbonat de sodiu în jumătate de litru de apă.

După prepararea soluției se ia o lavetă și se înmoaie, după care se începe curățarea frigiderului cu mare atenție, pentru a nu pătrunde apă în carcasa lămpii și în alte componente electrice.

După ce ați terminat de curățat frigiderul, specialiștii nu recomandă ca alimentele să fie puse imediat la loc, ci să se aștepte până când acesta ajunge la temperatura de două grade Celsius și congelatorul la -15 grade Celsius. 

Cât curent electric consumă, în medie, un frigider, pe lună

Este destul de dificil de precizat cu exactitate cât consumă un frigider pe lună.

Potrivit specialiștilor în energie, un frigider consumă între 300 - 380 kW pe an, iar modelele de frigidere economice consumă între 230 - 300 de kW pe an. Prin urmare, dacă împărțim spre exemplu, 380 de kW la 12, vom avea 31.6 de kW consumați pe lună.

Gesturi care te ajută să economisești energie când folosești frigiderul

Consumul de electricitate al frigiderelor variază în funcție de mai mulți factori.

Pentru a reduce consumul de energie electrică al frigiderului, specialiștii recomandă următoarele:

Curățarea regulată a condensatorului

Serpentina condensatorului este situată în spatele frigiderului, o zonă în care adună foarte mult praf. Studiile au arătat că praful care se așază pe serpetina condensatorului reduce transferul de căldură și duce la un consum crescut de energie electrică.

Pentru a reduce consumul la factura de curent este recomandat ca partea din spate a frigiderului să fie curățată o dată la patru luni. Curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflantă de aer.

Alimentele fierbinți nu trebuie puse niciodată în frigider

Dacă puneți alimentele fierbinți în frigider, acesta va trebui să producă mai multă energie pentru a răci alimentele, iar asta va determina un consum mai ridicat de curent.

Pentru a reduce sarcina electrică, lăsați alimentele să se răcească și pe urmă introduceți-le în frigider.

Setați corect temperatura termostatului de la frigider

Cu cât termostatul de la frigider este setat la o temperatură mai scăzută, cu atât frigiderul va consuma mai multă energie.

Pentru a reduce consumul de energie electrică trebuie să setați frigiderul la două grade Celsius și congelatorul la -15 grade Celsius.

Evitați să deschideți frigiderul de prea mult ori

De fiecare dată când deschideți frigiderul, intră aer cald care contribuie la creșterea temperaturii, iar frigiderul va trebui să consume mai mult curent electric pentru a ajunge la temperatura pe care o avea inițial. Prin urmare, încercați să deschideți frigiderul de cât mai puține ori pe zi.

Achiziționarea unui frigider dintr-o clasă energetică eficientă

Pe 1 martie 2021, pentru a-i ajuta pe consumatorii să își reducă facturile la energiel, UE a decis schimbarea etichetei privind clasele de energie electrică.

Mai exact, clasele A+++, A++ și A+ au fost scoase și înlocuite cu clase de la A-G.

Clasa A este cea mai performantă din punct de vedere energetic, iar clasa G este cea mai slabă.Prin urmare, pentru a reduce consumul la curent electric, specialiștii recomandă achiziționarea unui frigider din clasa A.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.