Condimentul care se pune în sucul de roșii pentru iarnă. Îl face mai gustos

suc de rosii
Shutterstock

Când vine vorba de delicii culinare, puține ingrediente au o importanță atât de mare ca umila roșie. Dar știi care e condimentul care se pune în sucul de roșii pentru iarnă?

Acesta îl face mai gustos și ideal pentru tocănițe, ciorbe, gulașuri, dar și pentru preparate precum pizza, paste sau lasagna. Și știm cu toții că sucul de roșii făcut în casă nu are nimic de-a face cu cel pe care îl găsești în comerț.

La baza multor feluri de mâncare îndrăgite se află sucul de roșii, un preparat versatil care acționează ca o pânză pentru o multitudine de arome și creativitate culinară. Există un ingredient secret care poate duce sosul de roșii făcut în casă la un cu totul alt nivel.

Ce trebuie să știi despre sucul de roșii făcut în casă

La baza oricărui sos de roșii se află, bineînțeles, roșia însăși. Acest fruct umil oferă baza pentru o mulțime de mâncăruri. Alegerea soiului de roșii va avea un impact semnificativ asupra aromei finale a sucului tău de roșii.

Iar dacă vrei să faci și sos de roșii în casă, combinația de arome și ierburi aromatice potrivite îl vor face delicios. Ceapa și usturoiul, sotate până devin aurii, pun bazele pentru a completa dulceața naturală a roșiilor. Dacă vrei un sos mai gros pentru tocănițe, morcovii și țelina pot conferi textură și o grosime sosului, adăugând în același timp multă aromă.

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Ierburile, cum ar fi busuiocul, oregano, cimbrul și frunzele de dafin, aduc o explozie de prospețime și profunzime sosului sau sucului.

Condimentul care îl face gustos

Roșiile, deși încântătoare în forma lor naturală, pot fi și destul de acide. Această aciditate poate fi echilibrată de o notă de dulceață. În timp ce multe rețete optează pentru un vârf de cuțit de zahăr, există un ingredient secret care poate realiza acest echilibru într-un mod mai intrigant și mai nuanțat.

Este vorba despre oțet. Acest ingredient secret conferă sosului de roșii un echilibru armonios de aciditate și dulceață. Poți folosi și un oțet balsamic, derivat din struguri, acesta este supus unui proces de fermentație și învechire care îl transformă într-un elixir complex cu o nuanță bogată, dulce și ușor picantă.

Un strop de oțet balsamic adăugat în sosul de roșii care fierbe la foc mic poate completa aromele, în timp ce taie aciditatea, astfel încât sucul tău de roșii să fie cu adevărat delicios.

Nu doar că oțetul echilibrează aromele din sucul de roșii, dar face ca roșiile să devină și mai gustoase, potrivit spainonafork.com.

Dacă folosești oțet balsamic, dulceața lui naturală contracarează gustul acrișor și acid al roșiilor, rezultând un amestec armonios și delicat.

Oțetul balsamic nu este bun doar în sucul de roșii, ci poate îmbunătăți și alte feluri de mâncare, cum ar fi tocănițe, mâncăruri cu sos, gulașuri sau sosuri pe bază de roșii.

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Sucul de roșii pentru iarnă este cel mai bun lucru pe care îl poți ține în cămară.

Ingrediente:

Roșii coapte

Sare

Oțet

Spală bine roșiile și îndepărtează codițele. Nu este nevoie să le cureți de coajă sau de semințe pentru această rețetă.

Pune roșiile într-o oală mare și adaugă o cantitate mică de apă (suficientă pentru a preveni arderea roșiilor pe fundul oalei). Fierbe roșiile la foc mediu până când se înmoaie și se dezintegrează ușor.

Folosind un blender sau un robot de bucătărie, pasează roșiile fierbinți într-un piure fin. Dacă vrei, poți trece piureul printr-o sită fină pentru a elimina semințele și bucățile mari.

Pentru a obține un suc mai fin, poți trece piureul de roșii printr-o sită fină sau printr-un tifon curat, astfel încât să obții doar lichidul.

Pune sucul de roșii obținut într-o oală mare. Adaugă sare după gust și puțin oțet pentru a ajusta aciditatea.

Fierbe sucul de roșii la foc mediu până când acesta se reduce și începe să aibă o consistență mai groasă.

Asigură-te că amesteci din când în când pentru a nu se lipi pe fundul oalei.

În timp ce sucul de roșii fierbe, pregătește borcanele sau sticlele în care vei pune sucul de roșii la conservat. Spală-le bine și pune-le într-o oală mare cu apă. Fierbe borcanele și capacele timp de aproximativ 10 minute pentru a le steriliza.

După ce sucul de roșii s-a redus și are consistența dorită, umple borcanele sterilizate cu suc fierbinte. Lasă un spațiu de aproximativ 1 cm până la marginea borcanului.

Așează capacele sterilizate pe borcane și strânge-le bine. Acest lucru va crea o etanșare care va ajuta la conservarea sucului de roșii pe termen lung.

Ai opțiunea să conservi sucul de roșii prin fierberea borcanelor timp de 10-15 minute într-o oală mare cu apă clocotită sau prin metoda conservării la rece în frigider

După ce borcanele sunt conservate și răcite, depozitează-le într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi o cămară sau o pivniță.

Sucul de roșii va putea fi utilizat pe parcursul întregii ierni pentru a adăuga gust și prospețime preparatelor.

Cum se depozitează sucul de roșii pentru a ține mai mult

Pentru a depozita sucul de roșii în timpul iernii și a-l păstra cât mai mult posibil, iată ce trebuie să faci, potrivit topfoodinfo.com:

În primul rând, trebuie să sterilizezi borcanele și capacele. Spală borcanele de sticlă și capacele în apă caldă cu săpun și clătește-le bine.

Pune borcanele și capacele într-o oală mare cu apă și fierbe-le timp de aproximativ 10 minute pentru a le steriliza.

Folosind o pâlnie, toarnă sucul fierbinte în borcanele sterilizate. Lasă un spațiu de aproximativ 1,25 cm între sucul de roșii și marginea borcanului.

Șterge marginile borcanelor cu un șervețel curat și umed pentru a îndepărta reziduurile sau stropii de suc.

Așează un capac de conservă pe fiecare borcan, apoi strânge-l până când simți rezistență. Nu strânge prea tare.

Dacă intenționezi să depozitezi sucul într-un mediu rece, cum ar fi o cămară, poți face acest lucru fără a utiliza procesul de sterilizare în baie de apă. Doar asigură-te că borcanele sunt perfect închise.

Depozitarea într-un loc răcoros și întunecat este foarte importantă, dacă vrei să ai suc de roșii proaspăt pe tot parcursul iernii.

Ideal ar fi să depozitezi borcanele de suc de roșii într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi o cămară sau o pivniță.

Temperatura constantă și absența expunerii la lumină directă contribuie la menținerea calității sucului de roșii.

Înainte de a folosi sucul de roșii, verifică starea borcanelor. Dacă observi că vreun capac a pierdut etanșeitatea și nu mai face "clic" când apeși pe el, nu consuma acel suc. Acest lucru poate indica faptul că sucul s-a degradat sau a fost contaminat.

Depozitarea sucului de roșii pentru iarnă necesită atenție la detaliile de conservare și depozitare. Prin sterilizarea corespunzătoare a borcanelor și a capacelor și prin depozitarea într-un mediu răcoros și întunecat, poți extinde durata de păstrare a sucului de roșii pentru a te bucura de gustul și prospețimea sa chiar și în sezonul rece.

Respectă întotdeauna regulile de siguranță și igienă pentru conservarea alimentelor, nu doar pentru a te asigura că se pot consuma în siguranță, dar și pentru ca acestea să rămână proaspete ca atunci când le-ai pus la conservat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Concurs de echitație la Alba, cu multe emoții pentru participanți. Copiii au impresionat cu eleganța și curajul lor
Concurs de echitație la Alba, cu multe emoții pentru participanți. Copiii au impresionat cu eleganța și curajul lor

La un concurs de echitație copiii și-au arătat măiestria în a stăpâni caii. Competiția care a avut loc în Alba a reunit puști din mai multe județe, iar spectatorii i-au aplaudat necontenit.

 

Spectacol de jazz în centrul Capitalei. O trupă a reinterpretat muzica, aducând influențe folclorice, și a acaparat publicul
Spectacol de jazz în centrul Capitalei. O trupă a reinterpretat muzica, aducând influențe folclorice, și a acaparat publicul

Un concert de jazz în aer liber a făcut sute de oameni să uite de haosul din București și să simtă energia muzicii.  

Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate. Gestul de „iubire” făcut de stăpâni care dăunează
Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate. Gestul de „iubire” făcut de stăpâni care dăunează

Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate, spun medicii veterinari. Crezând că așa ne arătăm dragostea, dar și din comoditate, tindem să le hrănim fără să ținem cont de numărul de calorii de care au nevoie zilnic.  

Recomandări
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă

Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.