Carnea vitelor Black Angus, tot mai populară în România. "E mult mai valoroasă"

×
Codul embed a fost copiat

Apreciată în întreaga lume, carnea vitelor Black Angus nu mai este o necunoscută nici la noi. Rasa este populară în Scoţia, Argentina sau Uruguay.

În România, însă, cu toate că avem cu 60 la sută mai multe ferme decât acum doi ani, crescătorii de vite black angus nu reuşesc să acopere cererea de pe piaţă, aşa că sunt concuraţi de marii jucători de la export.

Un fermier din Teiuș a început cu 25 de vaci din rasa Black Angus, pe care le-a cumpărat din Germania cu aproape 30 mii de euro. Acum are 80 de animale şi vrea să îşi facă propriul punct de sacrificare.

Marian Ioan, fermier: "Sunt o rasă de carne, se cresc uşor, nu e nevoie de atâta management la ele. S-au adaptat foarte bine,  temperaturi au fost aici la noi până la -20 de grade şi nu au fost probleme."

În judeţul Cluj, sunt 6 ferme cu un număr total de 850 de vite din rasa Black Angus.

Nicolae Pivariu, director DSVSA Cluj: "Rasa este în plină dezvoltare. Pentru că se pretează foarte bine în creştere intensivă, semi-intensivă, valorifica foarte bine păşunatul, iar pe timp de iarnă resturile vegetale, gen paie, fânul, şi altele sunt produse care rezultă din cultura mare. E o carne mult mai valoroasă."

Specialiştii spun că frăgezimea cărnii se păstrează pentru că animalele sunt crescute diferit faţă de vacile de lapte.

Animalele de la noi pot concura cu cele crescute în alte ţări, cu tradiţie, susţin fermierii. Cu toate acestea, carnea de vită din rasa Black Angus autohtona se găseşte cu greu. Pentru că nu este promovată îndeajuns, cred bucătarii.

Ionuţ Enuță, bucătar: "Ştim că se produce în România, dar nu găsim. Ca restaurante, ca distribuitori, se găseşte, dar foarte puţin. Aş putea pune la dispoziţie o alegere, între cea din export şi cea din ţara noastră, iar clientul să aleagă calitatea în funcţie de gust."

Carnea de vită Black Angus are un gust diferit în funcţie de ţară din care provin animalele. La fel ca în cazul vinului, contează foarte mult solul păşunilor unde sunt hrănite vacile. În Dobrogea de exemplu, concentraţia de sare este mai mare ca în Transilvania, unde predomină aromele florale.

În România, avem 1250 de ferme de vaci black angus, faţă de 900 în urmă cu doi ani. În total sunt 80 mii de exemplare. Dacă vorbim de preţuri, lucrurile stau diferit. Un kg de pulpă costa 25-30 de lei, însă o friptură t-BONE costa şi 150 de lei porţia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Șase vaci au scăpat de la o fermă din Mureș și au căzut într-un lac înghețat. ”Nu a observat sluga”
Șase vaci au scăpat de la o fermă din Mureș și au căzut într-un lac înghețat. ”Nu a observat sluga”

Șase văcuțe scăpate de la o fermă din județul Mureș au căzut miercuri seară într-un lac înghețat.

Descoperire macabră pe un câmp din Buzău. Oamenii au rămas îngroziți:
Descoperire macabră pe un câmp din Buzău. Oamenii au rămas îngroziți: "Se zbăteau zici că erau bete"

A fost începută o anchetă după ce zeci de vaci de la o fermă din județul Buzău au căzut secerate și există suspiciunea că s-ar fi otrăvit după ce au fost duse pe o pășune la păscut.

Verificări la un depozit de deșeuri din Brașov după moartea suspectă a mai multor vaci
Verificări la un depozit de deșeuri din Brașov după moartea suspectă a mai multor vaci

Este anchetă în Brașov după ce mai multe vaci de la o fermă de lângă Râşnov au căzut secerate la pământ.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.