Care este diferența dintre mandarine și clementine. Cum să le deosebești

mandarine vs clementine
Shutterstock

Cu siguranță ai văzut în magazine acele fructe mici și portocalii care încep să fie vândute în sezonul rece. Au tot felul de denumiri: mandarine, clementine sau mineole.

Ai putea crede că sunt unul și același fruct, dar nu este deloc așa. Clementinele și mandarinele sunt diferite, la fel ca și alte soiuri de citrice din acest spectru.

Originile mandarinelor

Mandarina este originară din Asia de sud-est. A fost cultivată în cantități mari în China și Japonia și s-a răspândit în întreaga lume în secolul al XIX-lea.

Mandarinele sunt fundamentale în culturile din Asia de Est și reprezintă elementele de bază ale majorității altor fructe citrice.

Atunci când au fost încrucișate cu pomelo, rezultatul a fost portocala; încrucișarea ulterioară a creat grepfrut și lămâi.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Varietăți precum shiikuwasha și tachibana sunt prețuite ca daruri de Anul Nou și decorațiuni în temple, iar tradiția oferirii de mandarine se extinde.

Cu toate acestea, misterul și neînțelegerea au învăluit mult timp genealogia mandarinelor cultivate astăzi și a strămoșilor lor sălbatici.

Pe timpuri, cercetătorii nu aveau tehnologia secvențierii pentru a compara genomurile a ceea ce se credea a fi mandarina sălbatică originală, din Munții Nanling din sudul Chinei, și diversele soiuri. Și le lipseau date genomice despre larga diversitate de mandarine găsite în Japonia și Insulele Ryukyu din sud.

Acum, folosind instrumente genetice puternice, cercetătorii din Okinawa, precum și din Spania și Statele Unite, au secvențiat genomurile a șaizeci și nouă de mandarine tradiționale și sălbatice din Ryukyu și sudul Japoniei și le-au comparat cu mandarinele de pe continent și alte fructe citrice secvențiate anterior.

În mijlocul diversității de soiuri denumite, au identificat trei mandarine sălbatice originale care au dat naștere tuturor mandarinilor existenți și, împreună cu pomelo, multor alte fructe citrice.

Două dintre acestea sunt subspecii surori de pe continent, mandarina obișnuită și mangshanyejan, care s-au despărțit acum aproximativ 1,4 milioane de ani.

A treia este o specie sălbatică nou identificată, Citrus ryukyuensis, descoperită în livada unui fermier okinawean care, așa cum a spus cercetătorul Guohong Albert Wu, "îi place să crească diferite tipuri de pomi fructiferi".

Aceasta s-a separat de strămoșul celor două tipuri de pe continent acum aproximativ 2 milioane de ani, după ce podul terestru periodic dintre Asia de pe continent și insule a fost inundat de apele în creștere.

Mandarina obișnuită și mangshanyejan se pot clona prin apomixie, sau semințe asexuate, ceea ce le permite să se reproducă "adevărat", un avantaj pentru citricele cultivate și sălbatice.

C. ryukyuensis se reproduce sexual. Dar s-a hibridizat cu amestecuri de mangshanyeju și mandarina obișnuită, care au migrat din China în timpuri preistorice, și cu o a treia varietate de pe continent care a ajuns acum aproximativ 500 de ani.

Această hibridizare a produs soiuri precum shiikuwasha și tachibana, care se reproduc clonal, oferindu-le trăsături fiabile de propagare, plus adaptările lui C. ryukyuensis la mediul insulei.

Cercetătorii sugerează că descoperirile lor pot ajuta cultivatorii de astăzi să dezvolte mandarine, portocale și alte citrice rezistente la boli și reziliente la temperaturile în creștere. "Insulele Ryukyu sunt subtropicale, cu un climat foarte cald", a explicat Wu, "Speciile sălbatice de acolo reprezintă o resursă excelentă pentru studierea adaptării la schimbările climatice," a spus Wu pentru Nature Communications.

mandarine vs clementine

Care este diferența dintre mandarine și clementine

Clementinele, mineolele și alte denumiri pe care le mai poartă fructele mai mici decât mandarina, pe scurt, reprezintă un tip specific de fructe citrice în cadrul grupului de mandarine.

Mandarinele provin de la copacul Citrus reticulata, un mic arbore de citrice originar din Asia de Sud-Est. Însuși arborele este destul de rezistent, dar fructele sunt foarte delicate, crescând doar în zone tropicale până la subtropicale.

Ca să înțelegi diferența dintre clementine, mandarine și mineole, trebuie să știi că mandarina este fructul de bază provenit din Asia.

Clementina este o încrucișare între mandarină și portocală, cu sâmburi mai puțini și o coajă mai subțire.

Mineola este o combinație între mandarină, grapefruit și pomelo. O încrucișare a acestor soiuri. Este mai zemoasă și are sâmburi mai puțini decât celelalte două.

Mandarinele au o coajă groasă, ușor de curățat.

Clementinele au o coajă mai subțire și sunt puțin mai mici, cu o culoare mai intensă de portocaliu.

Pe de altă parte, mineolele sunt și mai mici. Ele nu au așa de mulți sâmburi și sunt mai dulci la gust.

Atât mandarinele, cât și clementinele sau mineolele pot fi savurate ca atare, ca parte a unei salate de fructe sau se pot stoarce pentru suc.

Aceste fructe pot fi, de asemenea, folosite în gemuri și deserturi. În unele culturi, schimbul de mandarine în timpul sărbătorilor este o tradiție obișnuită, cu fructele care au păstrat frunzele fiind considerate deosebit de norocoase.

Clementine versus mandarine. Pe care să le alegi?

mandarine vs clementine

Mandarinele și clementinele sunt fructe citrice comune care sunt adesea confundate, dar nu sunt la fel.

Una dintre diferențele cheie între cele două este gustul lor. În timp ce mandarinele pot avea o ușoară aciditate, clementinele sunt mult mai dulci.

O altă diferență importantă este coaja. În cazul mandarinelor, coaja este mai groasă, în timp ce cea a clementinelor este puțin mai subțire.

De asemenea, clementinele sunt mai mici decât mandarinele și sunt adesea lipsite de semințe, în timp ce mandarinele conțin întotdeauna semințe.

În ceea ce privește nutriția, acestea conțin substanțe nutritive similare, cu o ușoară variație în cantitățile pe care le au.

Un consum regulat al ambelor fructe poate stimula sănătatea pielii, reduce tensiunea arterială, lupta împotriva cancerului, scădea colesterolul și îmbunătăți pierderea în greutate, printre altele.

Le poți integra cu ușurință în dietă prin stoarcere, adăugarea lor în salate, amestecarea lor cu alte ingrediente în smoothie-uri, utilizarea lor în prepararea deserturilor sau chiar a cocktailurilor.

Dar mandarinele și clementinele nu sunt singurele citrice mici care se consumă iarna.

Iată o analiză a diferențelor dintre aceste fructe citrice populare și delicioase:

Portocalele sunt pe locul doi ca mărime după grepfrut. Acest fruct citric are o coajă groasă, este rotund în formă și are un gust acid.

Mandarinele sunt în general mai mici și mai dulci decât portocalele, puțin mai plate în formă și au o coajă mai subțire și mai ușor de curățat.

Tangerinele sunt un tip specific de mandarină. Ele au o culoare portocalie strălucitoare, o coajă puțin mai rezistentă și gustul lor este puțin mai puțin dulce și puțin mai acid.

Clementinele sunt cel mai mic tip de mandarină. Sunt super dulci, lipsite de semințe și au coji portocaliu intens, netede și lucioase.

Mineolele sunt tot un soi de mandarine, dar sunt mai ușor de curățat decât clementinele și adesea nu au semințe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.