Amstaff – tot ce trebuie să știi despre rasă. Cum se îngrijește și câtă nevoie are de exerciții fizice

Amstaff
Shutterstock

Amstaff este un câine de încredere, jucăuș, blând și tolerant. Rasa nu este una de evitat în cazul copiilor și a altor animale, dar nu se înțeleg, de regulă, cu alți câini.

Ei sunt câini inteligenți - înțeleg semnalele bine și sunt foarte dornici să învețe. Cu toate acestea, datorită mărimii și agilității lor, au nevoie de un dresor care să îi stimuleze atât mental, cât și fizic. Trebuie să îi oferi oportunități ample de dezvoltare și șansa de a se bucura de antrenament, exerciții și jocuri, care să le pună la treabă creierul și corpul. Aceasta nu este o rasă care să fie fericită doar cu o scurtă plimbare în jurul cartierului sau o singură lecție de dresaj în viața lor.

Totul despre Amstaff – caracteristici, temperament și nevoi

Amstaff este extrem de puternic pentru mărimea sa. Agil, foarte musculos și compact, cu un corp lat și puternic. Botul este de lungime medie și rotunjit pe partea superioară, pentru a cădea brusc sub ochi. Ochii sunt întunecați și rotunzi, situați jos în craniu și puși departe unul de celălalt. Maxilarul este foarte puternic.

Buzele trebuie să fie strânse și egale, fără lăsare sau umflătură. Urechile sunt situate sus pe cap. Dinții trebuie să formeze o mușcătură tip foarfecă. Blana sa este formată din păr gros, rigid și lucios.

Coada netăiată este scurtă în comparație cu mărimea câinelui și se subțiază spre vârf.

Citește și
FOTO: Ce au făcut rușii în Bulgaria. „Dar să vedeți ce este în zona litoralului. Acolo se vorbește mai mult rusă decât bulgară”

Amstaff

Temperamentul unui caine Amstaff

Amstaff-ul este deștept, vesel, sociabil, stabil și încrezător. Este blând și iubitor față de oameni, este un companion amuzant, extrem de loial și afectuos pentru familia sa.

Este potrivit pentru copii și adulți. Aproape întotdeauna ascultător, acest câine nu dorește decât să îi mulțumească stăpânului său. Este un câine de pază extrem de curajos și inteligent, plin de viață.

Pe parcursul ultimilor 50 de ani, reproducerea atentă a produs acest câine prietenos și de încredere, care este în special un câine bun pentru copii.

Foarte protector față de proprietari și proprietatea acestuia, el va lupta până la moarte dacă dușmanul îl prinde într-un colț și amenință persoanele iubite.

Această rasă are o toleranță foarte mare la durere. Unii câini pot fi agresivi față de alți câini.

Trebuie să socializeze foarte intens când sunt tineri pentru a reduce tendința la agresiunea față de alți câini.

Această rasă poate fi dificil de dresat pentru a își face nevoile în locul potrivit. A obținut rezultate excelente ca și câine de pază a proprietății, dar în același timp este apreciat ca și câine de companie.

Când sunt dresați și socializați corespunzător, ei devin mari companioni de familie. Această rasă nu este pentru proprietarul pasiv care nu înțelege că toți câinii au un instinct de a avea o ordine în haita lor.

Ei au nevoie de un stăpân ferm, încrezător și consecvent care înțelege cum să devină un lider.

Obiectivul în dresarea acestui câine este de a atinge statutul de lider al haitei. Este un instinct natural pentru un câine să aibă o ordine în haita sa.

Când trăim cu câinii, devenim haitele lor. Toată haita cooperează sub conducerea unui singur lider; liniile sunt clar definite. Tu și toți ceilalți oameni trebuie să fiți mai sus în ierarhia haitei decât câinele. Acesta este singurul mod în care relația poate fi un succes.

Masculi pot ajunge la o înălțime de 43 - 48 cm, iar femelele la 41 - 46 cm. Cât despre greutate, această rasă ajunge la 25 - 30 kg.

Probleme de sănătate

Unii sunt predispuși la probleme la inimă, probleme tiroidiene, alergii cutanate, tumori, displazie de șold, cataracte ereditare și boli congenitale de inimă.

De asemenea, ataxia este o problemă de sănătate foarte gravă în rasă.

Există un test genetic pentru ataxie (pierdere a controlului muscular).

Condiții de viață

Amstaff

Amstaff-ul se va descurca bine într-un apartament dacă este suficient de activ.

Acești câini sunt foarte activi în interior și se vor simți bine fără curte. Această rasă preferă climatul cald.

Exercițiul zilnic este esențial. Fără acesta, câinele va deveni greu de gestionat. El trebuie să fie dus în plimbări lungi zilnice sau să alerge.

În timpul plimbării, câinele trebuie să fie făcut să meargă lângă sau în spatele persoanei care ține lesa, deoarece instinctul spune că liderul duce drumul, iar acel lider trebuie să fie omul.

Acești câini au o durată de viață de aproximativ 9-15 ani.

Îngrijire

Blana scurtă și netedă este ușor de îngrijit. Periaz-o regulat cu o perie cu peri fermi și spală sau șamponează dacă este necesar. Frecarea cu o cârpă va face ca blana să strălucească. Această rasă lasă păr în mod obișnuit.

Amstaff - Origine

În secolul al XIX-lea, în regiunea engleză Staffordshire, încrucișările dintre Bulldog și diverse terrier au dezvoltat Staffordshire Bullterrierul, un câine musculos, activ și combativ.

Adus în Statele Unite, rasa a fost preferată de crescătorii americani, care i-au mărit greutatea. Acum recunoscută ca o rasă separată, American Staffordshire este mai mare și mai grea decât verișorul său britanic, Staffordshire Bull Terrier.

După ce luptele de câini au fost interzise în Statele Unite în 1900, s-au dezvoltat două linii de câini, o linie de expoziții și o linie de câini care nu se expuneau.

Linia de expoziții a fost numită terrierul american Staffordshire, în timp ce linia de câini care nu se expuneau a fost numită terrierul Pit Bull american.

Cele două sunt acum recunoscute ca rase separate. Astăzi, terrierul Pit Bull american este crescut cu aceleași calități blânde ca și terrierul american Staffordshire.

Unele dintre talentele Amstaff-ului sunt paza, munca în Poliție, tragerea greutăților și agilitatea. Sunt câini foarte alerți și foarte buni paznici. Ei se înțeleg foarte bine cu stăpânul și vor face orice ca să îl protejeze.

Nu tolerează bine alți câini, motiv pentru care dacă îți iei un amstaff pui, ar fi bine să îl înveți de mic să fie prietenos cu alți câini. Așa va crește învățând să tolereze alți prieteni patrupezi.

Amstaff, considerat rasă periculoasă în România

Potrivit legii 60/2003 referitoare la regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, rasa American Staffordshire Terrier este încadrată în categoria a doua de câini periculoși.

Proprietarii animalelor din această rasă trebuie să se documenteze cu privire la regimul în care pot să iasă cu câinele în spațiul public și cum trebuie să semnalizeze prezența acestuia în locuință.

Cele mai important, stăpânii trebuie să știe că au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod
vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini încadrați în categoria câinilor periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la
Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în această categorie de câini, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, pierderea sau decesul unui astfel de câine vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Potrivit legii, accesul câinilor din rasa Amstaff în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate. Gestul de „iubire” făcut de stăpâni care dăunează
Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate. Gestul de „iubire” făcut de stăpâni care dăunează

Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate, spun medicii veterinari. Crezând că așa ne arătăm dragostea, dar și din comoditate, tindem să le hrănim fără să ținem cont de numărul de calorii de care au nevoie zilnic.

 

Copiii nevoiași nu au fost uitați. Spectacol cu urși, jocuri și lecții de istorie în Iași. „Vrem să facem fapte bune”
Copiii nevoiași nu au fost uitați. Spectacol cu urși, jocuri și lecții de istorie în Iași. „Vrem să facem fapte bune”

Mii de copii sărmani au avut parte de un festival dedicat lor. S-a întâmplat la Iași, unde cei mici s-au bucurat de spectacole, jocuri și mâncare sănătoasă.

Producătorii europeni și-au dat întâlnire în Baia Mare. Preparatele culinare ale polonezilor au fost vedete
Producătorii europeni și-au dat întâlnire în Baia Mare. Preparatele culinare ale polonezilor au fost vedete

Zeci de producători din mai multe colțuri ale Europei au expus, în weekend, în Baia Mare, preparate specifice meleagurilor natale.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat că tinerele găsite decedate după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă
Războiul din Gaza s-ar putea încheia. SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace, dacă Hamas îl aprobă

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru.  

Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă
Cine sunt candidații PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Un comisar european şi 12 europarlamentari, pe listă

Un comisar european şi 12 europarlamentari (şase social-democraţi şi şase liberali) se află pe locurile eligibile pe lista de candidaţi PSD PNL la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie.